Οικονομική πολιτική

20 Μαΐου 2014 07:19

Με μειώσεις φόρων το Νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο ως το 2021

Με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο της Ελλάδας έως το 2021, η Κυβέρνηση εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

-

Του Νίκου Ρογκάκου

Προγραμματίζονται και άλλες αναπτυξιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις με την πορεία του ΕΣΠΑ και το νέο πακέτο  κονδυλίων, ενώ αναζητούνται συμμετοχές «έκπληξη» για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για να κλείσουν τα κενά χρηματοδότησης τα οποία αποτελούν προς το παρόν το θολό σημείο του αναπτυξιακού σχεδιασμού, μαζί με την τύχη του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς θετικές ειδήσεις συμφωνιών για επενδύσεις, αλλά και για  νέες πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων καθώς το μνημόνιο περιορίζει δραστικά τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης. 

Το νέο ΕΣΠΑ που στόχος ήταν να ξεκινήσει εμπροσθοβαρώς, τελικά καταγράφει 650 εκατ.€ εκταμιεύσεις εντός του 2014 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ το ΠΔΕ θα περικοπεί κατά 400 εκατ. ευρώ το 2015 στα 6,4 δισ. ευρώ για να επανέλθει μετά στα 6,7 δισ. ευρώ. 

Και στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων καταγράφεται ανεπάρκεια χρηματοδότησης προς τις νέες τεχνολογίες που αναδεικνύονται σε κορυφαίο στόχο επενδύσεων έως το 2020, λόγω των περικοπών του μνημονίου.  Γίνεται λόγος και για πολλά εμπόδια στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό τομέα. 

Με μειώσεις φόρων & στοχευμένες αλλαγές το Αναπτυξιακό σχέδιο έως το 2021 

Το σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας έως το 2021 περιλαμβάνει τις 13 Οριζόντιες και 8 Τομεακές πολιτικές αλλά και πρόβλεψη για μείωση φόρων 

Προαναγγέλλει μειώσεις φόρων αρχικά επί των κερδών επιχειρήσεων και σε δεύτερο στάδιο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας στην ενέργεια και στα φυσικά πρόσωπα, αλλά και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους ανέργους και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

Παράλληλα, κάνει λόγο και για στοχευμένες δράσεις που θα πρέπει να προωθηθούν  για την «ανακούφιση» από τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, καθώς και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων». 

Από την άλλη πλευρά, απευθύνει και κάλεσμα στους εταίρους της χώρας για την συμμετοχή  τους στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Institution of Growth – IfG). Κάνει λόγο για την δημιουργία πρόσθετων υπο–ταμείων υπό την «ομπρέλα» του, εφόσον υπάρχει υψηλή ζήτηση για μεγάλα έργα σε άλλους υπο – τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι Οριζόντιες πολιτικές 

  1. Δημοσιονομική εξυγίανση
  2. Δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος και η διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
  3. Κατάργηση των εμποδίων εισόδου στις αγορές
  4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – ιδιωτικοποιήσεις
  5. Διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου – εξωστρέφεια
  6. Βελτίωση της φορολογικής πολιτικής
  7. Αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας
  8. Έμφαση στην καινοτομία
  9. Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες
  10. Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο
  11. Καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας
  12. Επιτάχυνση και βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης.
  13. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Οι Τομεακές πολιτικές 

• Τουρισμός
• Πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία  ειδών διατροφής
• Logistics
• Έρευνα  τεχνολογία και καινοτομία
• Φάρμακα
• Δομικά υλικά και μέταλλα
• Ναυτιλία και συναφείς υπηρεσίες
• Εμπορεύσιμες υπηρεσίες

Στα σκαριά και το Νέο ΕΣΠΑ 

Ετοιμάζονται και οι ανακοινώσεις για την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ αλλά και για το νέο πακέτο το οποίο στοχεύει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 40 δισ. ευρώ  έως το 2020 ια να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 έχει κατατεθεί  επισήμως στις Βρυξέλλες και η έγκρισή του αναμένεται το Φθινόπωρο.

Στόχος του είναι αυτή τη φορά να αποφευχθεί μία «καθυστερημένη έναρξη των έργων/δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με κάθε μέσο».  Οι δράσεις  που είναι δυνατόν να προκαλέσουν αυξημένες οικονομικές ροές κατά τα πρώτα χρόνια υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ είναι κατά κύριο λόγο σύμφωνα με το κείμενο δράσεις που ήταν ενταγμένες στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, των οποίων καθυστέρησε η υλοποίηση λόγω των συνεπειών της κρίσης όπως η ενίσχυση στοχευμένων κατηγοριών ΜΜΕ, μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, έργα νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για ευρυζωνικές υποδομές, βιολογικοί καθαρισμοί, διαχείριση απορριμμάτων,  έργα εξοικονόμησης Ενέργειας, όπως το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», αλλά και  δράσεις που αφορούν σε θέματα απασχόλησης, κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας. 

Όσον αφορά για τα έργα που αφορούν στο Κοινωνικό Ταμείο  (ΕΚΤ), προτεραιότητα θα δοθεί σε στοχευμένες δράσεις σε ομάδες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης και παραμονής στην αγορά εργασίας (π.χ μακροχρόνια άνεργοι, νέοι ΝΕΕΤs), στην σύνδεση  της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και αναβάθμισης του θεσμού της μαθητείας.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos