Γενικά

26 Φεβρουαρίου 2015 12:18

Διέξοδο στην χρηματοδοτική ασφυξία αναζητά η κυβέρνηση

Μόνο τον Μάρτιο, πρέπει να πληρωθούν δάνεια 7,27 δισ. ευρώ. "Σφιχτές" οι στρόφιγγες της ΕΚΤ. Στα 5-7 δις το δημοσιονομικό κενό. Υστέρηση 1 δις στα έσοδα.

-

Προβληματισμός επικρατεί στην Κυβέρνηση αναφορικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας να δηλώνει πως η χώρα μας θα σημειώσει αδυναμία να τα καταφέρει χωρίς χρηματοδότηση, μέσα στο τετράμηνο.

Η πηγή αυτή ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.

Το χρηματοδοτικό κενό απασχολεί την κυβέρνηση δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος χθες της συντονιστικής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και τόνισε ότι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την υστέρηση των εσόδων σχολίασε ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή δύο με τρεις μήνες και δεν θα υπάρχει κενό.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά κενά και χρηματοδοτικά κενά και υπάρχουν και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους αλλά και στο εσωτερικό της με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει», είπε χαρακτηριστικά στο Βήμα Fm σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

Στο μεταξύ, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων την έκδοση εντόκων και τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν.

Ωστόσο, χθες ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε με έμφαση ότι προϋπόθεση για να απελευθερωθούν τα περίπου 2 δισ. ευρώ  για τα οποία γίνεται λόγος, είναι η τήρηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από τους εταίρους.

Επιπλέον, σημείωσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα, τότε η ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι επιτακτικό, καθώς αν δεν βρεθεί κάποια λύση, τότε στα μέσα Μαρτίου υπάρχει «τρύπα» 4 δισ. ευρώ. Συνολικά, τον Μάρτιο υπάρχουν υποχρεώσεις ύψους 7,27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν σε λήξεις εντόκων γραμματίων, τα οποία θεωρητικά θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Το πρώτο έντοκο γραμμάτιο (1,6 δισ. ευρώ) λήγει στις 6 Μαρτίου και αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι θα αναχρηματοδοτηθεί με νέο γραμμάτιο.

Στις 3 του μηνός το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει 79 εκατ. ευρώ σε ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI, ενώ στις 6 Μαρτίου είναι και η πρώτη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 310 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι αποπληρωμές προς το ΔΝΤ του Μαρτίου ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ και στο ποσό αυτό αναφέρθηκε χθες ο κ. Βαρουφάκης. Να σημειωθεί ότι οι υποχρεώσεις από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο ανέρχονται σε 4,33 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι «δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ, πριν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, εμφανίστηκε σήμερα καθησυχαστικός σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας.

"Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά νομίζουμε ότι σύντομα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα", είπε χαρακτηριστικά στο Mega,ενώ σχετικά με την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ είπε: "Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών". Ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι "δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς".

Ωστόσο, χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι "θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τώρα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο".

Ένα ακόμα πρόβλημα για την ελληνική οικονομία αποτελεί και το γεγονός ότι καταθέσεις 12,2 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις τράπεζες τον Ιανουάριο και πλέον οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2012. Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Bloomberg, ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης βοήθησε ώστε να υπάρξει επιστροφή μέρους των καταθέσεων που είχαν αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες, με το συνολικό ποσό να φθάνει στα 700 εκατ. ευρώ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos