Γενικά

05 Αυγούστου 2015 09:44

Σε υπέρ – ταμείο μετατρέπεται το ΤΑΙΠΕΔ

Ο νέος ρόλος του Ταμείου. Τι περιουσιακά στοιχεία θα περιλαμβάνει. Πού «κολλούν» οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης – «κουαρτέτου».

Σε υπέρ – ταμείο μετατρέπεται το ΤΑΙΠΕΔ
-

Η συμφωνία για το τελικό σχήμα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας αναμένεται να κλείσει σήμερα, στη συνάντηση που θα έχουν οι  Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας με τους θεσμούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή, οι δανειστές ζητούν την αναβάθμιση του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ σε ένα πλήρως ανεξάρτητο ταμείο απορκατικοποιήσεων, το οποίο θα περιέχει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση και αξιοποίηση.

Βασικά ζητήματα στη χθεσινή συζήτηση, η οποία δεν έκλεισε αν και υπήρχαν σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν το σχήμα και τα περιουσιακά στοιχεία που θα αναλάβει να διαχειριστεί το νέο υπέρ – ταμείο.

Οι ενδείξεις αποτυπώνουν την έγκριση των δανειστών στην αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ σε νέα υπέρ – ταμείο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές στις 13 Ιουλίου. Το νέο ταμείο θα περιέχει περιουσιακά στοιχεία (μετοχές τραπεζών) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΟΣ) αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και ακίνητα και πιθανόν δικαιώματα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο πρώτο μνημόνιο.

Η ανεξαρτησία του Ταμείου είναι το δεύτερο θέμα που απασχολεί, κυρίως την πλευρά των θεσμών. Οι δανειστές ζητούν τεχνοκρατική διοίκηση, ανεξάρτητη από κομματικές επιλογές. Γεγονός που θα σημάνει τη σύσταση νέας διοίκησης με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και πιθανόν αυτή θα εκφράζεται από περισσότερους πολιτικούς χώρους, πέραν του κυβερνητικού. Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί ο νέος ρόλος του Ταμείου, ο οποίος επιζητείται και από τις δύο πλευρές και αφορά στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων.

Από εδώ και στο εξής το υπέρ – ταμείο αποκτά χαρακτήρα περισσότερο κρατικού επενδυτικού ταμείου, το οποίο θα πρέπει να «έχει» ικανότητες διαχείρισης, αλλά ακόμα περισσότερο επαύξησης των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αναλαμβάνει. Μέχρι σήμερα, να σημειωθεί, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η άμεση πώληση των στοιχείων που λάμβανε, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Πρόταση της ελληνικής πλευράς για δημιουργία ενός άλλου υπέρ – ταμείου, το οποίο θα αναλάμβανε το ρόλο της επαύξησης της περιουσίας, δεν υπερίσχυσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της χθεσινής συζήτησης στην οποία άνοιξε το θέμα του Ταμείου, αναφέρθηκε σε «απόκλιση απόψεων» των δύο πλευρών.

«Υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου. Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία», είπε. «Θα το δούμε», κατέληξε, «και αύριο που θα γίνει το πρώτο ‘‘κλείσιμο’’ των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα».

 Βασικό κώλυμα των δανειστών για την απόρριψη της ελληνικής πρότασης είναι το ότι μια τέτοια διαδικασία θα καθυστερήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την άμεση διεκπεραίωση των εκκρεμών αποκρατικοποιήσεων. Το «κουαρτέτο» σημείωνε ότι από το 2011, χρονιά δημιουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, οι θεσμικές αναβαθμίσεις οι οποίες έχουν γίνει, δεν επηρέασαν τη λειτουργία του.

 

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos