Διπλωματία

26 Φεβρουαρίου 2019 06:02

Η απάντηση της Αθήνας στο BBC για το άρθρο-πρόκληση περί “μακεδονικής μειονότητας”

Τι είπε στον ΑΝΤ1 η Ελληνίδα συντάκτρια του άθρου. Τι ζητά ο πρέσβης μας στο Λονδίνο απο το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η απάντηση της Αθήνας στο BBC για το άρθρο-πρόκληση περί “μακεδονικής μειονότητας”
-

Τις ιστορικές ανακρίβειες και τις διαστρεβλώσεις εις βάρος της Ελλάδας που περιέχονται στο προκλητικό άρθρο περί δήθεν καταπιεσμένης “μακεδονικής” μειονότητας στην χώρα μας, υπογραμμίζει ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, σε επιστολή του προς το BBC.

Επικαλούμενος τη Συμφωνία των Πρεσπών και επισημαίνοντας ένα προς ένα τα σημεία που παρερμηνεύονται, ο κ. Τζιράς τονίζει πως σε καμία περίπτωση η συμφωνία μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων «δεν συνιστά “σιωπηρή αναγνώριση», όπως εντελώς λανθασμένα και αυθαίρετα αναφέρει η συντάκτης του άρθρου, οιασδήποτε μειονότητας στη δική μας χώρα».

Ο Έλληνας Πρέσβης ζητά να δημοσιευτούν οι επισημάνσεις του προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθή εικόνα των όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα, που προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καρυπίδης, μίλησε με την Ελληνίδα δημοσιογράφο που έγραψε το άρθρο στο BBC και αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων πως πρόκειται για ένα άρθρο που έγραψε... το καλοκαίρι, αλλά μέχρι σήμερα ήταν επιμελώς κλεισμένο στο συρτάρι.

Αναλυτικά η επιστολή του Πρέσβη Δημήτρη Καραμήτσου-Τζιρά προς το BBC:

«Διάβασα με ιδιαίτερη έκπληξη  και απογοήτευση το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του έγκριτου οργανισμού σας χθες, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, με τίτλο “Greece’s Invisible Minority”, το οποίο περιείχε σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις  εις βάρος της Ελλάδας, ενώ αδικεί τη Συμφωνία Πρεσπών. Μια ιστορική συμφωνία, η οποία επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών, συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα υπέρ της επίλυσης διεθνών διαφορών με βάση το διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Στην Ελλάδα η ισονομία και ισοπολιτεία είναι απόλυτα σεβαστές, ενώ υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες – η μουσουλμανική. Ωστόσο, στο άρθρο επιχειρείται η έγερση ενός ανύπαρκτου θέματος με διαστρέβλωση της Συνθήκης των Πρεσπών, στα άρθρα της οποίας η αρθρογράφος δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί.

Αναφέρεται ότι “By ratifying an agreement with the newly renamed Republic of North Macedonia, Greece has implicitly recognised the existence of a Macedonian language and ethnicity”.

Ως προς τη γλώσσα, η Συνθήκη αναγνωρίζει στο άρθρο 1 παρ. 3 τη “Μακεδονική γλώσσα”, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή αποκλειστικά ως επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Αποσαφηνίζει δε (άρθρο 7(4)) ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, αλλά, κυρίως, ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στη δήθεν αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» από τη Συμφωνία των Πρεσπών,  ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο για κάθε γνώστη του διεθνούς δικαίου: τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες. Η εθνότητα των πολιτών ενός κράτους δεν ρυθμίζεται από διακρατικές συμφωνίες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναφέρεται στoυς πολίτες που ανήκουν στην πλειοψηφούσα εθνότητα που κατοικεί στη γειτονική χώρα όπως έκανε μέχρι σήμερα, ενώ οι πολίτες της εν λόγω πλειοψηφούσας εθνότητας στη γειτονική χώρα διατηρούν το δικαίωμά στον αυτοπροσδιορισμό.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται στο Άρθρο 1 σε ιθαγένεια, δηλαδή στον νομικό δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη και όχι σε εθνότητα. Αυτό έχει αναγνωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα σε συνταγματικό επίπεδο, δεδομένου ότι  η πρόσφατη τροπολογία του Άρθρου ΧΧΧΙΙΙ του Συντάγματός της, ρητά προβλέπει ότι η ιθαγένεια «δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Και, βεβαίως, σε καμία περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών δεν συνιστά «σιωπηρή αναγνώριση», όπως εντελώς λανθασμένα και αυθαίρετα αναφέρει η συντάκτης του άρθρου, οιασδήποτε μειονότητας στη δική μας χώρα. Αντιθέτως, η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι έκαστο Μέρος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους με οιαδήποτε μορφή και για οιονδήποτε λόγο, περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του και ότι το Σύνταγμα της χώρας όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον δεν μπορεί και δεν θα μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει βάση για μια τέτοια παρέμβαση ( Άρθρο 4 παρ. 3).

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία τροποποίησε το Σύνταγμά της (άρθρο 49) προκειμένου να αναφέρεται αποκλειστικά στην στήριξη των πολιτών και της Διασποράς της  και να μην περιέχει καμία αναφορά σε «υποστήριξη του μακεδονικού λαού….σε γειτονικές χώρες».

Οι ισχυρισμοί του άρθρου περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του «Ουράνιου Τόξου», ενός εγχώριου πολιτικού φορέα που είναι ο μοναδικός ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί δήθεν «μακεδονική μειονότητα». Για την ολοκλήρωση της εικόνας, σημειώνεται ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές, στις οποίες έχει συμμετάσχει, έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και μάλιστα ως τμήμα πολυκομματικού συνασπισμού.

Ελπίζω ότι οι ανωτέρω επισημάνσεις θα δημοσιευτούν προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθή εικόνα των όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ σας και ότι εφεξής θα λαμβάνονται υπόψη στις σχετικές αναφορές του έγκριτου δημοσιογραφικού σας οργανισμού.»

Τσίπρας - Ζάεφ - Σκοπιανό

Επιμένουμε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα εθνικής “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα δεν υφίσταται», τόνισε κατά την ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Ωστόσο», τόνισε η Μαρία Σπυράκη, «πέρα από τα δημοσιεύματα, είναι απαραίτητο όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η συμφωνία που επικυρώθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και τους προθύμους παράγει μια σειρά βλαπτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα».

«Το δημοσίευμα του BBC εκθέτει τόσο την Kυβέρνηση, όσο και τη ΝΔ, αλλά και όσους αναγορεύουν τους ιμπεριαλιστές, τις επιδιώξεις των οποίων απηχούν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, σε προστάτη της ειρήνης και της σταθερότητας», σχολιάζει το ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Στην πραγματικότητα, όμως, συντηρούν με κάθε τρόπο και με την προσφιλή τους μέθοδο της έγερσης μειονοτικών ζητημάτων, τη λογική του “διαίρει και βασίλευε” για να υπηρετούν τους δικούς τους σχεδιασμούς σε βάρος των λαών».

Βόρεια Μακεδονία - ΝΑΤΟ - Σημαία

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: είμαστε “Μακεδόνες” και όχι “Βορειομακεδόνες”

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε μια σειρά από αναλυτικές οδηγίες προς τους δημοσιογράφους της χώρας για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις οδηγίες αυτές, επισημαίνεται ότι όταν μιλούν «μακεδονική» εθνική ταυτότητα, γλώσσα, κουλτούρα, περιοχή, λαό και ιστορία, τότε το επίθετο «βόρεια», δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Όπως σημειώνεται στις οδηγίες προς τους δημοσιογράφους, η υπηκοότητα είναι «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σημειώνει, επίσης, ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει «μακεδονική» γλώσσα και ότι αυτή η λέξη θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν μιλά κανείς «για τη γλώσσα μας, την ιστορία μας, την κουλτούρα μας, την κληρονομιά μας, την περιοχή μας και άλλα γνωρίσματα», τονίζοντας ότι οι όροι αυτοί «είναι ξεκάθαρα διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos