Πολιτική
Πρόεδρος της Βουλής - Νικήτας Κακλαμάνης: Ξεκίνησε στις 12:00 η ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Συνολικά 297 βουλευτές παίρνουν μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του διαδόχου του Κώστα Τασούλα.
Άκουσε το άρθρο
Ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής, η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μετά την εκλογή του νέου προέδρου του σώματος, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής.
Το αξίωμα αναμένεται να καταλάβει, με ευρύτατη πλειοψηφία, ο βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έχει προταθεί για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, από την κυβερνώσα παράταξη. Τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη εξέφρασαν, επίσης, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ θετικές φέρονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ελληνικής Λύσης και των "Σπαρτιατών", καθώς και η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών. Η Νέα Αριστερά έχει αποφασίσει να δηλώσει «παρών» ενώ την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν ΚΚΕ, "Νίκη" και Πλεύση Ελευθερίας.
Ποια κόμματα θα τον στηρίξουν
Υπέρ του Νικήτα Κακλαμάνη - πρόταση της Νέας Δημοκρατίας - εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος που ολοκληρώθηκε, όσον αφορά τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.
ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζει Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής
Το αξίωμα αναμένεται να καταλάβει, με ευρύτατη πλειοψηφία, ο βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έχει προταθεί για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, από την κυβερνώσα παράταξη. Τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη εξέφρασαν, επίσης, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ θετικές φέρονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ελληνικής Λύσης και των "Σπαρτιατών", καθώς και η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών. Η Νέα Αριστερά έχει αποφασίσει να δηλώσει «παρών» ενώ την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν ΚΚΕ, "Νίκη" και Πλεύση Ελευθερίας.
Τη στήριξη του Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ σέβεται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τους καταστρατηγεί και τους εργαλειοποιεί για τα συμφέροντά του. Με τον ίδιο θεσμικό τρόπο θα λειτουργήσουμε και στην εκλογή προέδρου της Βουλής υπερψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.
Προσθέτει, δε, ότι ο νέος πρόεδρος οφείλει να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος.
Kωνσταντοπούλου: Δεν θα ψηφίσουμε τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής
Δεν θα ψηφίσει η Πλεύση Ελευθερίας τον Νικήτα Κακλαμάνη για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, γνωστοποίησε η Ζωή Kωνσταντοπούλου, με το επιχείρημα: «ο πρόεδρος της Βουλής έχει άλλη αποστολή και η κυβέρνηση άλλη λειτουργία».
Παρών από τη Νέα Αριστερά
Στο μεταξύ, σήμερα συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς και σύμφωνα με κομματικές πηγές, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πολιτική κατάσταση ομόφωνα ελήφθη η απόφαση να ψηφίσει "παρών".
Το βιογραφικό του
Γεννήθηκε στην Άνδρο τη 1η Απριλίου 1946. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971 και ειδικεύεται στον τομέα της ακτινοθεραπείας και ογκολογίας. Το 1981 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και το 1989 εξελέγη ομόφωνα επίκουρος καθηγητής της ίδιας Σχολής. Από το 1975 έως το 2008 υπηρέτησε στο Νοσοκομείο «Αρεταίειο».
Ασχολήθηκε ενεργά με συνδικαλισμό από το 1965 και εξελέγη δις στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Το 1986 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και το 1987 εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1990 στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών, της οποίας διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Το 1993 αποχώρησε και συνίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά,[4] με την οποία επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών και στη συνέχεια Ευρωβουλευτής.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και τακτικό μέλος των μικτών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκία και την Κύπρο.
Το 2000 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών[3] με τη ΝΔ και ανέλαβε τον Τομέα Υγείας – Πρόνοιας του κόμματος. Στις 11 Ιουλίου 2001 εξελέγη συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ.[2] Στις 7 Μαρτίου 2004 επανεξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Στις 10 Μαρτίου 2004 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έως τις 14 Φεβρουαρίου 2006.
Τον Απρίλιο του 2006 έλαβε το χρίσμα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ως επίσημος υποψήφιος του κόμματος για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων με κύριους εκλογικούς αντιπάλους τον Κώστα Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ), τον Αλέξη Τσίπρα (Συνασπισμός) και τον Σπύρο Χαλβατζή (ΚΚΕ). Κατά τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων συγκεντρώνοντας το 46,05% των ψήφων. Ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου την 1η Ιανουαρίου 2007.
Το Μάιο του 2007 εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων-Κοινοτήτων Ελλάδας, θέση που κράτησε έως τον Οκτώβριο του 2011.
Το 2010 έθεσε ξανά υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας, αλλά ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο από τον Γιώργο Καμίνη συγκεντρώνοντας 48,05% των ψήφων. Στις 14 Ιουνίου 2012 επανεξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.
Στις 3 Ιουλίου 2012 απέστειλε επιστολή του στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τον ενημέρωσε για την απόφαση του να είναι υποψήφιος για την κενή Θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος. Στην ψηφοφορία απέτυχε να εκλεγεί με συγκεντρώνοντας 186 ψήφους έναντι 301 του εκλεγέντα Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Στις δημοτικές εκλογές του 2014 έθεσε και πάλι υποψηφιότητα στο Δήμο Αθηναίων, ως ανεξάρτητος (υποψήφιος για τη Νέα Δημοκρατία ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος) καταφέρνοντας να συγκεντρώσει το 7,10% των ψήφων.
Στις 31 Μαρτίου 2014 διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, διότι ψήφισε «παρών» στο πρώτο άρθρο πολυνομοσχεδίου με μέτρα για την οικονομία, δηλώνοντας αντίθετος με τις επιπτώσεις που πίστευε πως θα έχουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στις 9 Οκτωβρίου 2014 επανεντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Στις 6 Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Επανεξελέγη με τη νέα σύνθεση της Βουλής μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, Επανεξελέγη Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής μετά τις Εκλογές του Ιουνίου 2019.
Καίτη Γκρέυ: Θέλω να με θυμάται ο κόσμος με καλοσύνη (βίντεο)
Πέθανε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος: Το τηλεοπτικό “είδωλο” που αφοσιώθηκε στο θέατρο
Σεισμός - Λέσβος: Κατολίσθηση βράχων και κλειστά σχολεία την Τετάρτη (εικόνες)
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!