Πολιτική
Μητσοτάκης από Σαντορίνη: Χρέος μας να προστατεύσουμε τη φήμη του νησιού - Έτοιμοι για όλα τα σενάρια
Σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα για μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας
Άκουσε το άρθρο
«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε κατά την άφιξή του στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί, ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική Προστασία. Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση, αυτή είναι δουλειά άλλων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει:
«Να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης, αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νήσων ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους και προφανώς είναι πολύ καλύτερο να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων».
Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη με τοπικούς φορείς
Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Σεβασμιώτατε, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, ξαναβρισκόμαστε -ενδεχομένως αυτό να είναι και συμβολικό- σε ένα σημείο το οποίο έχει τη δική του ιστορική αξία, διότι από αυτό εδώ το μπαλκόνι, το θυμάστε πολύ καλά, το καλοκαίρι του 2020 είχαμε ουσιαστικά εξαγγείλει το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με ασφάλεια, ενόσω ακόμα έπρεπε να διαχειριστούμε την κρίση του κορονοϊού.
Δικαιωθήκαμε -και το ξέρετε καλά- γι’ αυτή μας την επιλογή, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορούμε, προτάσσοντας την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών ως απόλυτη προτεραιότητα, να μην υπονομεύσουμε ταυτόχρονα και την οικονομική δραστηριότητα, όχι μόνο της Σαντορίνης αλλά συνολικά της ελληνικής οικονομίας, καθώς -το γνωρίζετε πολύ καλά- ο τουρισμός αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.
Ξαναβρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα στον ίδιο χώρο, εν μέσω ενός γεωλογικού φαινομένου αυτή τη φορά. Μιας και κάνατε την αρχική τοποθέτηση, θέλω να σας πω ότι η πολιτεία στο ζήτημα αυτό, και στον τομέα της ενημέρωσης, λειτουργεί απολύτως συντεταγμένα: έχει συγκεκριμένες Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Ηφαιστειακού Κινδύνου. Αυτές οι Επιτροπές συνεδριάζουν καθημερινά, συμβουλεύουν την πολιτεία, η οποία με τη σειρά της επικοινωνεί τις επιστημονικές, θα έλεγα, υποδείξεις στους πολίτες με έναν τρόπο που πιστεύω ότι είναι εύληπτος και κατανοητός. Να ευχαριστήσω εδώ και τους επιστήμονες, οι οποίοι και σήμερα είναι μαζί μας.
Πρέπει να γνωρίζετε κάτι, όμως: ότι πάντα, όταν έχουμε ένα φαινόμενο, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες οι οποίοι ενδεχομένως θα βγουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης -το είχαμε και στον κορονοϊό αυτό, θέλω να θυμίσω-, όμως εδώ θα παροτρύνω τους πολίτες να ακούν την επίσημη ενημέρωση της πολιτείας, δια των επιστημόνων που συμμετέχουν σε αυτές τις Επιτροπές.
Για να το πω και πολύ απλά, είχα την ευκαιρία να το πω και στη συνέντευξη Τύπου και διορθώστε με κ. καθηγητά αν κάνω κάποιο λάθος, εδώ παρατηρούμε ουσιαστικά μία σειρά διαφορετικών γεωλογικών φαινομένων. Υπάρχει μία δραστηριότητα στη Νέα Καμένη, όχι ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Σαντορίνης και δεν είναι κάτι το οποίο, οι επιστήμονες μας λένε, φαίνεται να εγκυμονεί κάποιον άμεσο, ιδιαίτερο κίνδυνο.
Είναι η σταθερή δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο, που κι αυτή την παρατηρούμε και τη μελετούμε. Ούτε αυτό το γεωλογικό γεγονός μάς είναι άγνωστο. Και έχουμε όντως μία πολύ έντονη σεισμική, τεκτονική δραστηριότητα, αυτή τη σμηνοσειρά την οποία την αισθάνεστε τις τελευταίες ημέρες με έντονο τρόπο.
Αυτή είναι που μας προκαλεί την ανησυχία, γι’ αυτό ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Όχι γιατί πιστεύουμε ή μας λέει κάποιος, γιατί πρέπει να το πω και αυτό, ότι θα συμβεί κάτι καταστροφικό, αλλά γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί, μας έχουν πει την άποψή τους για το ποιο μπορεί να είναι ενδεχομένως το χειρότερο σενάριο. Μας τα έχουν πει αυτά, τα έχουν εξηγήσει με απλό τρόπο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό.
Σε κάθε περίπτωση, και διορθώστε με και πάλι, οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν υπάρχει κάποιο σενάριο να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό το οποίο έγινε, ας πούμε, το 1956 στην Αμοργό. Πάλι, μεταφέρω με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία μας λένε οι επιστήμονες.
Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι. Άρα, αυτό το οποίο βλέπετε εδώ είναι ένα κράτος το οποίο δρα προληπτικά, γιατί νομίζω ότι αυτό οφείλουμε να κάνουμε. Και αποδεικνύουμε ότι μία χώρα η οποία έχει, εν πάση περιπτώσει, ιστορία σεισμικότητας, έχει και την εμπειρία να μπορεί να αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα.
Αυτά ως προς το φαινόμενο αυτό καθαυτό. Ελπίζουμε φυσικά για το καλύτερο, έτσι ώστε το νησί να επανέλθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα στους ρυθμούς του. Έρχομαι, λοιπόν, στα θέματα τα οποία θίξατε και επιτρέψτε μου να τα χωρίσω σε δύο κατηγορίες. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και προφανώς χρέος μας είναι να την προστατεύσουμε, να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό της Σαντορίνης.
Επομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης να είμαστε παρόντες και προληπτικά να δρούμε, χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής, τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες.
Χαίρομαι που λέτε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη και θα αγωνιστούμε να συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή, με την καλή ελπίδα ότι το φαινόμενο θα εκτονωθεί και πολύ σύντομα θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας.
Άκουσα με πολλή προσοχή αυτά τα οποία είπατε και αυτό το οποίο θα κάνω άμεσα, ειδικά για το εργατικό δυναμικό, θα σας φέρω σε επαφή μέσω του Δημάρχου με το Υπουργείο Εργασίας και με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να δούμε αν υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Σαντορίνη τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητα, τουλάχιστον να τα συζητήσουμε, να τα έχουμε στη φαρέτρα μας. Ελπίζω να μην χρειαστεί τίποτα, αλλά πρέπει να είμαστε πάλι έτοιμοι για κάθε σενάριο. Θα προκαλέσω μια τέτοια σύσκεψη, λοιπόν, μέσω του Δημάρχου, με τα συναρμόδια Υπουργεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Να πω, τέλος, ότι ο Δήμαρχος έθιξε και ορισμένα ευρύτερα ζητήματα τα οποία τα έχουμε συζητήσει -δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη Σαντορίνη- και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ζητήματα υποδομών, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα.
Αναφερθήκατε σε δύο συγκεκριμένες άμεσες προτεραιότητες: η μία είναι η αποφυγή φαινομένων κατολίσθησης και η σταθεροποίηση των πρανών της Καλντέρας. Δεν ξέρω πού είναι ο κ. Λέκκας, ήταν μαζί μας εδώ. Θέλω να σας πω ότι ήδη, κατά απόλυτη προτεραιότητα, μας έχει υποδείξει τις περιοχές εκείνες όπου πρέπει να γίνουν τα σχετικά έργα και θα κινηθούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, ώστε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Το δεύτερο το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι η χρηματοδότηση των πυλών διαφυγής. Και εκεί, μπορώ να σας πω ότι ήδη υπάρχει, κ. Περιφερειάρχα, μια πρώτη χρηματοδότηση, 3 εκατομμύρια ευρώ. Θα κινηθούμε μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για λόγους μέγιστης δυνατής ταχύτητας, ώστε στο νότιο τμήμα του νησιού να μπορεί να φτιαχτεί μία πύλη διαφυγής, η οποία να μπορεί να μας καλύψει σε οποιοδήποτε έκτακτο σενάριο.
ΠΑΣΟΚ - Ανδρέας Πουλάς: Οι πολίτες της Σαντορίνης και των γειτονικών νησιών απαιτούν συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα μέτρα, ασφαλείς και επαρκείς υποδομές
"Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαντορίνη, συνοδευόμενου από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναδεικνύει την ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων. Ωστόσο, δεν αρκούν οι επισκέψεις και οι διαβεβαιώσεις. Οι πολίτες της Σαντορίνης και των γειτονικών νησιών απαιτούν συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα μέτρα, ασφαλείς και επαρκείς υποδομές και ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και των δομών υγείας με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονα μέσα.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για μια ουσιαστική πολιτική πρόληψης και άμεσης επέμβασης απέναντι σε φυσικούς κινδύνους.
Η πολιτική προστασία δεν μπορεί να βασίζεται σε επικοινωνιακές επισκέψεις και σε επανάληψη υποσχέσεων, αλλά σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών. Οφείλουμε να περάσουμε από τις διαπιστώσεις στις πράξεις πριν να είναι αργά" ανέφερε ο Ανδρέας Πουλάς σε δήλωσή του
ΣΥΡΙΖΑ - Γαβρήλος: Να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη Σαντορίνη και στα άλλα νησιά
"Πέρα από το επικοινωνιακό σόου του κ. Μητσοτάκη, η αλήθεια είναι πως αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη και στην Αμοργό, λαμβάνει χώρα μια κοινωνική κρίση. Πέρα λοιπόν από την ανησυχία όλων μας για την εξέλιξη του φαινομένου, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τα ελλιπή μέτρα της Κυβέρνησης, αναφορικά με:
· τη στήριξη των εργαζομένων που κατά χιλιάδες αποχωρούν, δικαιολογημένα, έντρομοι από το νησί, αφήνοντας στον αέρα τις συμβάσεις εργασίας τους και χωρίς να ξέρουν αν και με ποιες συνθήκες θα ξαναγυρίσουν και αν θα ξανά έχουν δουλειά. Ο κίνδυνος λοιπόν, ένα μεγάλο μέρος αυτού του έμπειρου εργατικού δυναμικού να οδηγηθεί απευθείας στην ανεργία, προστάζει την ανάγκη για άμεση ανάληψη μέτρων υπέρ των ανθρώπων που αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.
· τις επιχειρήσεις που στηρίζουν όλο τον χρόνο την τοπική οικονομία και είναι στενά συνυφασμένες με την κοινωνία των νησιών (εμπόριο, πρωτογενής τομέας, οικοδομή, μικρές βιοτεχνίες, εταιρείες τροφοδοτικής αλυσίδας, κα.). Αυτή τη στιγμή πολλά καταστήματα είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η μεγάλη φυγή έχει επηρεάσει σαφώς τη βιωσιμότητά τους, αφού ούτε τζίρο έχουν, ούτε βάρδιες μπορούν να βγάλουν, αλλά ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές εισφορές και τις λοιπές υποχρεώσεις προς το Κράτος.
Περαιτέρω, υπό κανονικές συνθήκες και οι τουριστικές επιχειρήσεις, που ως επί των πλείστον τώρα είναι κλειστές, σε λίγο καιρό θα άρχιζαν τις προετοιμασίες για την νέα σεζόν και αντίστοιχα τις προσλήψεις του εποχικού προσωπικού. Αν κατανοηθεί πως πχ. η Σαντορίνη απασχολεί ετησίως περί τους 60.000 εποχικά εργαζόμενους, τότε εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι σε περίπτωση που προκύψει ντόμινο ακυρώσεων κρατήσεων, αυτό θα δημιουργήσει κυριολεκτικά μια τεράστια άμεση κρίση ανεργίας στο εποχικό προσωπικό. Η ανάγκη για λήψη μέτρων, τώρα, πριν να είναι αργά όχι μόνο για τον τουρισμό της χώρας αλλά και για το εργατικό δυναμικό του κλάδου, είναι άμεση.
Επειδή κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα τελειώσει το κλιμακούμενο σεισμικό φαινόμενο και ποιο θα είναι το μέλλον της Σαντορίνης και της Αμοργού, ζητάμε από τον Πρωθυπουργό, τώρα που είναι εκεί και έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πλήρη έκταση της κατάστασης, να προχωρήσει στην ανακοίνωση μέτρων πρόνοιας ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, για όσο θα κρατήσει η κρίση και η αποδεδειγμένη έλλειψη ρευστότητας, αναφορικά με το σκέλος της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών, του μισθολογικού κόστους και των τρεχόντων εξόδων τους, ενώ τέλος, είναι απαραίτητη μια ευρεία σύσκεψη για να αντιμετωπιστούν, τώρα, πριν να είναι αργά, οι πιθανές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, γεγονός που θα σημάνει σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.
Κύριο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι, πρώτα και κύρια, η οχύρωση της πολιτικής προστασίας των νησιών που πλήττονται. Παράλληλα όμως, με το βλέμμα μας στην ανάγκη προστασίας και της κοινωνικής συνοχής και των τοπικών οικονομικών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει πιο γρήγορα αντανακλαστικά και να εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές για την διασφάλιση της συνέχισης της ζωής στα νησιά, ακόμη και μετά την κρίση." ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Γαβρήλος
ΚΚΕ: Αυτός είναι - ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές - ο “καημός” του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να προστατευτεί η φήμη του νησιού
"Αντί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να επιδίδονται - και σε αυτό το ζήτημα - στα γνωστά επικοινωνιακά σόου και σε ευχολόγια, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να πάρουν τα μέτρα που απαιτούνται, τόσο για την έγκυρη ενημέρωση των νησιωτών και για τη διευκόλυνσή τους, όσο και για την πρόληψη και διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Πολλά από τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας, κυρίως όσον αφορά τις υποδομές και τη στελέχωση υπηρεσιών, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί προ πολλού. Ο λόγος που αυτό δεν έχει συμβεί είναι ακριβώς ο προσανατολισμός που έχει η καπιταλιστική ανάπτυξη και στη Σαντορίνη, δηλαδή η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου.
Αυτός είναι - ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές - ο “καημός” του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να προστατευτεί η φήμη του νησιού – τουριστικού προϊόντος, ενδεχομένως και σε βάρος της αντικειμενικής ενημέρωσης, γεγονός που εντείνει και τους κινδύνους από μία φυσική καταστροφή" τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου
Τέμπη - Μαρινάκης: Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται τον πόνο των συγγενών των θυμάτων
Μητσοτάκης από Σαντορίνη: Συνιστώ ψυχραιμία, το κράτος είναι στο πλευρό των κατοίκων (εικόνες)
Τροχαίο - Πλατεία Ομονοίας: Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε αστυνομικό σε μπλόκο της αστυνομίας