Γενικά

03 Δεκεμβρίου 2018 19:56

“Καμπανάκι” ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Πιο σοβαρή από ποτέ χαρακτηρίζεται η κατάσταση. Τι δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα την πρώτη ημέρα της 24ης Διάσκεψης στην Πολωνία.

“Καμπανάκι” ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή
-

Οι επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος "δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές" και πρέπει η διεθνής κοινότητα να "κάνει πολύ περισσότερα" για την καταπολέμησή της, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα Πατρίτσια Εσπινόζα σήμερα, πρώτη ημέρα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η φετινή χρονιά θα πρέπει να είναι μια από τις τέσσερις πιο ζεστές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα φθάνουν σε επίπεδο ρεκόρ και οι ρυπογόνες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται", τόνισε η Εσπινόζα. Αυτή η πραγματικότητα μάς λέει ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Η COP24 πρέπει να το καταστήσει δυνατό". Καιρικές καταστροφές, επιπτώσεις στην υγεία και στις γεωργικές παραγωγές, επίπεδα ρεκόρ του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα... Η διαταραχή του κλίματος πλήττει "ήδη κοινότητες σε όλο τον πλανήτη" και τα "θύματα, οι καταστροφές, τα δεινά" που προκύπτουν, καθιστούν το έργο μας πιο επιτακτικό".

Ενώπιον και του κόκκινου συναγερμού που σήμαναν πρόσφατα οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC/Giec), οι αντιπροσωπείες σχεδόν 200 χωρών που συνεδριάζουν προσπαθώντας να θέσουν σε τροχιά τη συμφωνία του Παρισιού, καλούνται να "κάνουν πολύ περισσότερα" για να περιορίσουν τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος, παρά τις αντιξοότητες που δεν ευνοούν μια φιλόδοξη αντιμετώπιση.

Με τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, ο κόσμος δεσμεύτηκε να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και στην ιδανική περίπτωση στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Και η πρόσφατη έκθεση της IPCC υπογράμμισε την "σαφή" διαφορά των επιπτώσεων μεταξύ των δύο αυτών στόχων, τόσο όσον αφορά τους καύσωνες όσο και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Ωστόσο, με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σήμερα από όσους υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού, ίσως ο κόσμος οδεύει προς μια αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ ο πλανήτης έχει ήδη κερδίσει έναν βαθμό Κελσίου, θα έπρεπε για να μείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι εκπομπές CO2 να μειωθούν σχεδόν κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με την IPCC.

Σε μια ασυνήθιστη δήλωση, οι πρόεδροι των τεσσάρων προηγούμενων COP, ανάμεσά τους ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, πρόεδρος της COP21 το 2015 που είχε πετύχει τη συμφωνία του Παρισιού, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα "ρητό μήνυμα" για τις φιλοδοξίες της. Κάθε καθυστέρηση στη δράση "απλά θα καταστήσει πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής".

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos