Κόσμος
Φιντάν: Ο Ερντογάν είναι έτοιμος για επίλυση ελληνοτουρκικών
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τον Ερντογάν και τις προθέσεις του στα ελληνοτουρκικά.
«Ο Τούρκος Πρόεδρός Ταγίπ Ερντογάν μας έχει επανειλημμένα δείξει και αποδείξει ότι είναι έτοιμος να επιδείξει ηγετικό ρόλο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρή αποφασιστικότητα σε αυτό το σημείο». Ο Χακάν Φιντάν υποστηριξε ότι σημασία έχει το θάρρος του αρχηγού, ενώ είπε ότι κατανοεί τις πιέσεις που δέχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης. «Ελπίζω ότι και οι δύο χώρες θα κάνουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας σωστά την επόμενη χρονιά, ειδικά το 2025, προτού έρθουν σε εκλογική φάση», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Για το Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα με λίγο θάρρος», ωστόσο είπε «χρειάζεται πολιτική ηγετικότητα». «Βλέπω ότι οι ηγέτες και των δύο χωρών θέλουν να το κάνουν τώρα», ανέφερε.
Για την πολιτική της χώρας του στην Μέση Ανατολή είπε: «Η ιστορία μας μόλις ξεκινά στη Συρία. Σταθήκαμε στο σωστό σημείο της ιστορίας της Συρίας και υπερασπιστήκαμε τη δικαιοσύνη».
«Συνεχίσαμε τη θετική δυναμική με Ελλάδα»
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε συγκεκριμένα: «Συνεχίσαμε τη θετική δυναμική που πετύχαμε στις σχέσεις μας με την Ελλάδα το 2024. Κρατήσαμε ζωντανό τον υψηλού επιπέδου διάλογό μας με αμοιβαίες επισκέψεις. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό και φέτος. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις τρέχουσες διαφορές μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο των εύρυθμων μηχανισμών διμερούς διαλόγου μας. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και της περιοχής να ενεργούμε με πνεύμα καλής γειτονίας».
«Κατανοούμε Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη»
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Χακάν Φιντάν είπε: «Η θετική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ειδικά η θετική σχέση που ξεκίνησε σε επίπεδο ηγεσίας, μας παρέχει ένα πραγματικά καλό περιβάλλον για να λύσουμε καλύτερα τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από την κοντινή και μακρινή περίοδο, και αυτό προσπαθούμε να το συνεχίσουμε. Επί του παρόντος τα προβλήματα είναι δύο ειδών. Πρώτον, το ίδιο το πρόβλημα. Με άλλα λόγια, όταν δύο λογικά μυαλά ενώνονται σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει εσωτερική πολιτική ή εξωτερική πολιτική επιρροή, τίθεται θέμα πώς βλέπουν το πρόβλημα στο Αιγαίο και άλλα θέματα, καθώς και τα ζητήματα στη Δυτική Θράκη. Εδώ δίνουμε βάρος. Από την άλλη πλευρά, η εικόνα που προκύπτει όταν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ιδίως οι τομείς της εσωτερικής πολιτικής, μπαίνουν στο παιχνίδι. Φυσικά, δεν βλέπω κανένα κακό να το πω συγκεκριμένα εδώ: Βλέπουμε ότι η εσωτερική πολιτική πίεση στην ελληνική πλευρά δημιουργεί μια διαφορετική βάση για τη διαχείριση των σημερινών προβλημάτων. Νομίζω δηλαδή ότι αν η εσωτερική πολιτική πίεση βασιζόταν μόνο στο συμφέρον, θα μεταφερόταν με την εξεύρεση μιας πιο ορθολογικής βάσης, όπως στην Τουρκία.
Όμως σε αυτό το σημείο κατανοούμε την κατάσταση των συνομιλητών μας, ιδιαίτερα του (Έλληνα) Πρωθυπουργού και του (Έλληνα) Υπουργού Εξωτερικών. Αυτό είναι γεγονός της ζωής, έτσι θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Αυτό μας κάνει να χάνουμε λίγο χρόνο, εφόσον δεν χάνουμε την εστίασή μας, εφόσον δεν χάνουμε την πρόθεσή μας, όσο η δημόσια υποστήριξη είναι μαζί μας, αλλά τελικά θα συνεχίσουμε να προχωράμε με αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε θετική πρόοδο τις επόμενες ημέρες αρκεί η ελληνική και η τουρκική κοινή γνώμη να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία. Σημασία έχει το θάρρος του αρχηγού, αγαπητοί φίλοι. Ποιος θα λάβει την πολιτική στήριξη και έγκριση της κοινής γνώμη για αυτό το θέμα και θα λύσει το πρόβλημα επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο; Ο Πρόεδρός μας έχει επανειλημμένα δείξει και αποδείξει ότι είναι έτοιμος για αυτό σε πολλά θέματα. Βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρή αποφασιστικότητα σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι και οι δύο χώρες θα κάνουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας σωστά την επόμενη χρονιά, ειδικά το 2025, προτού έρθουν σε εκλογική φάση».
Για Κυπριακό: «Μπορούμε να τα λύσουμε με λίγο θάρρος»
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν είπε: «Όταν ρωτάτε τι θέλω να δω προσωπικά σε 10 χρόνια, το εξέφρασα στη συνέντευξη Τύπου που είχα στην ‘τδβκ΄ την προηγούμενη μέρα. Ειλικρινά, αυτό που θέλω να δω είναι ένα κόσμο όπου τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας λύνουν τα προβλήματά τους από κοινού και κάνουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας. Δεν υπάρχει λόγος να μην συμβεί ούτε αυτό. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ολόψυχα ότι μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα με λίγο θάρρος χωρίς να αλλάξουμε τις υπάρχουσες ζωές και στάσεις μας ή να χάσουμε τίποτα. Αλλά υπάρχουν φυσικά ιστορικά συναισθήματα που κουβαλάμε από το παρελθόν. Υπάρχουν ιστορικές και πολιτικές αλληλεπιδράσεις που επηρεάζουν ακόμα και σήμερα. Σήμερα, μια διαφορετική πραγματικότητα έχει αναδειχθεί. Ειλικρινά, εδώ χρειάζεται επίδειξη πολιτικής ηγετικότητας ως προς το πώς να διαχειριστούμε αυτά τα συναισθήματα του παρελθόντος με τη σημερινή πραγματικότητα. Πραγματική ηγετικότητα. Βλέπω ότι οι ηγέτες και των δύο χωρών θέλουν να το κάνουν τώρα. Ελπίζω να μην αφήσουμε ένα τεράστιο σωρό προβλήματα στις επόμενες γενιές. Με άλλα λόγια, πώς το κληρονομήσαμε από τις γενιές πριν από εμάς, ελπίζω να τα επιλύσουμε. Δεν θα αφεθεί στις επόμενες γενιές. Αλλά όπως είπα, πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε».
«Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Αναφερόμενος στην Μέση Ανατολή, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι αρκετά ευρεία. Αυτό που κάνει το 2024 ξεχωριστό είναι αναμφίβολα οι εξελίξεις στη Συρία. Υπερασπιστήκαμε το δίκαιο και τη δικαιοσύνη με την πολιτική μας που ακολουθήσαμε υπομονετικά από το 2011. Σήμερα, είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η στάση μας απέναντι στον διπλανό μας γείτονα, τη Συρία, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Η ιστορία μας σχετικά με τη Συρία μόλις αρχίζει. Ο συριακός λαός αντιμετωπίζει μια νέα ιστορία. Ξεκινήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανοικοδόμηση και τη σταθεροποίηση της Συρίας. Βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι η ευημερία και η ειρήνη. Όλοι γνωρίζουμε πόσο αποφασιστικό είναι το στυλ ηγεσίας του Προέδρου μας».
«Εκκαθάριση τρομοκρατίας το 2025»
«Ας διαθέσουμε ειρήνη και ηρεμία αντί για κουλτούρα κυριαρχίας και καταπίεσης στην περιοχή. Η εκκαθάριση της συριακής περιοχής από την τρομοκρατία θα είναι η κύρια δραστηριότητα του 2025. Η Τουρκία είναι η πιο αποτελεσματική χώρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη για αυτόν τον σκοπό. Είναι το τέλος του δρόμου για τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία ή εθνικότητα. Για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Θα πετύχουμε τον στόχο μας για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία, με την άδεια του Θεού», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Τουρκία έχει την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει όλες τις απειλές στην πηγή τους. Τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο. Οι χώρες που επιδεικνύουν αμφίθυμη στάση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει επίσης να αντλήσουν μαθήματα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα, χωρίς να κάνουμε καμία διάκριση μεταξύ DAESH και PKK».
«Στην πρώτη θέση η Παλαιστίνη»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το Παλαιστινιακό ζήτημα συνέχισε να είναι στην ατζέντα μας πέρυσι. Είμαστε η χώρα που στέλνει τη μεγαλύτερη βοήθεια στη Γάζα. Έχουμε σταματήσει εντελώς το εμπόριο μας με το Ισραήλ από τις 2 Μαΐου. Εμείς συμμετείχαμε στην υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Χάρη στις πρωτοβουλίες μας, 9 ακόμη χώρες αναγνώρισαν την Παλαιστίνη. Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο δεν ήταν αρκετή για να σβήσει μόνο τη φωτιά στην περιοχή μας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Η μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή απαιτεί μια λύση δύο κρατών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ. Η Τουρκία συνεχίζει να στέκεται δίπλα στους Παλαιστίνιους αδελφούς της».
«Κάνουμε το ΝΑΤΟ ισχυρότερο»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι «η ισχυρή υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας συνεχίζεται». «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε.
Αναφερόμενος στη σημασία που δίνει η Άγκυρα στις σχέσεις Τουρκίας – ΝΑΤΟ, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε: «Κάνουμε το ΝΑΤΟ ισχυρότερο με την αμυντική μας βιομηχανία. Το γεγονός ότι θα φιλοξενήσουμε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ έδειξε τη σημασία που αποδίδουμε στη συμμαχία».
«Θα συνεχίσουμε διάλογο με κυβέρνηση Τραμπ»
Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ο Χακάν Φιντάν είπε «οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι θετικές. Η Αμερική και η Τουρκία είναι δύο χώρες που χρειάζονται η μία την άλλη. Θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό και ανοιχτό διάλογο με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και ελπίζουμε ότι η θετική δυναμική θα συνεχιστεί κατά την εποχή του Τραμπ».
Θεσσαλονίκη: Συμπλοκή με πυροβολισμούς στο Κορδελιό
Τζόκοβιτς: Με δηλητηρίασαν το 2022 στην Μελβούρνη
Ζέττα Μακρή για 52χρονο εκπαιδευτικό: ΕΔΕ για τα μηνύματα στη μαθήτρια
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!