Πολιτισμός
Κηδεία Καίτης Γκρέυ: Κοσμοσυρροή και “πικρό” τραγούδι στο τελευταίο αντίο (εικόνες)
Συνάδελφοι, συνεργάτες, συγγενείς, φίλοι και ατελείωτοι θαυμαστές της φωνής και της ερμηνείας της μεγάλης μας τραγουδίστριας, την συνόδευσαν με θρήνο και συγκίνηση στην τελευταία της κατοικία.
Άκουσε το άρθρο
Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν τη μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στις 15.00 από το Ναό Κοιμητηρίου Νέας Σμύρνης, ενώ από τις 12.00 η σορός της είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ώστε θαυμαστές και φίλοι να αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη της.
Όπως είχε ζητήσει η ίδια, η τελετή πλασιώθηκε από δύο τραγούδια που σημάδεψαν την καριέρα της, το «Βουνό» και τα «Ξένα χέρια», τα οποία την καθιέρωσαν ως μία από τις πιο σημαντικές φωνές της εποχής της. Τα συγκεκριμένα τραγούδια είχαν ιδιαίτερη σημασία για την Καίτη Γκρέυ.
Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν από νωρίς στο κοιμητήριο, κρατώντας λουλούδια για να τιμήσουν την ερμηνεύτρια που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι.
Ανάμεσα τους και ο γιος της Φίλιππος Ηλιάδης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, η εγγονή της τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη και η βαφτιστική της Κωνσταντίνα Μάμου. Στεφάνια απέστειλε πλήθος φίλων της και πολιτικών παραγόντων μεταξύ των οποίων και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στην τελετή το «παρών» και γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μπάμπης Τσέρτος και ο συνθέτης Μανώλης Καραντίνης.
Η κ. Αλεξίου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη μεγάλη ερμηνεύτρια του ελληνικού τραγουδιού: «"Πάτησα" πάνω της, προσπάθησα να τραγουδήσω σαν αυτή. Υπήρξε ένας θρύλος, μια μεγάλη κολώνα για το λαϊκό τραγούδι. Αθάνατη θα είναι, αθάνατη θα μείνει η Καίτη. Γίναμε σαν κόρες της, και εγώ και η Δήμητρα Γαλάνη. Μας είχε σαν παιδιά της», είπε σε δηλώσεις της.
Η κ. Τσαλιγοπούλου δήλωσε: «Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτίνουμε φόρο τιμής στη σπουδαιότερη λαϊκή τραγουδίστρια. Τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970 υπήρξε ένα αστέρι πολύ λαμπερό, ένα αστέρι που εκτός, του ότι έχει μιλήσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων, είναι για εμάς μία τραγουδίστρια που πατήσαμε πάνω σε αυτή. Τη φέρουμε μέσα μας, όσο μπορούμε την έχουμε μέσα στα τραγούδια μας».
Ο κ. Καραντίνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χάσαμε την πολύτιμη Καίτη Γκρέυ. Μας έδωσε πολλά, έδωσε πολλά στον ελληνικό πολιτισμό με το τραγούδι της. Εύχομαι καλό ταξίδι. Θα τη θυμόμαστε πάντα. Θα παίζουμε τα τραγούδια της γιατί ήταν μία σημαντική ιστορία για την Ελλάδα».
Η κ. Μάμου μοιράστηκε: «Ο πατέρας μου, Γιώργος Μάμος, είχε γράψει το τραγούδι “Κελί 33”. Η Καίτη Γκρέυ είχε στεφανώσει τους γονείς μου και ήταν εκείνη που με βάφτισε. Ήταν ένας πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος. Θα την θυμάμαι πάντα με αγάπη. Θυμάμαι πολλά δώρα που μου έκανε. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Έκανε πολλές αγαθοεργίες και βοήθησε πάρα πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των γονιών μου, που ήταν τότε σε δύσκολη κατάσταση. Η νονά τα έκανε όλα: κουζίνα, ψυγείο… Βοηθούσε ζευγάρια που ξεκινούσαν τη ζωή τους, όπως οι γονείς μου, που ήταν φτωχοί. Η Καίτη Γκρέυ δεν περιορίστηκε μόνο στην προσωπική της ζωή, αλλά συνέβαλε σημαντικά και στη ζωή άλλων καλλιτεχνών. Απ’ ό,τι έχω ακούσει, βοήθησε πολλούς καλλιτέχνες να πάρουν σύνταξη και έκανε πολλά ακόμη. Θα τη θυμάμαι πάντα με αγάπη και πολύ σεβασμό».
Μίμης Δομάζος: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την υγεία του
Κακλαμάνης: Η Βουλή αντανακλάται ως παράδειγμα ήθους και πράξης στον λαό
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!