Κόσμος

24 Σεπτεμβρίου 2019 21:39

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Η Μαρία Αρώνη, ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην "καρδιά" της ΕΕ, μεταδίδει μικρές και μεγάλες ειδήσεις που αφορούν τις ζωές όλων μας.

“Εδώ Βρυξέλλες”...
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

To Δικαστήριο της ΕΕ δικαίωσε την Google. To «δικαίωμα στη λήθη» δεν έχει παγκόσμια ισχύ

Το 2016 η Cnil είχε επιβάλει στην Google πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ, προσάπτοντάς της ότι η μηχανή αναζήτησής της περιορίζει το «δικαίωμα στην λήθη», μόνο στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες της μηχανής αναζήτησης. Σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η υποχρέωση της Google να εφαρμόζει το «δικαίωμα στη λήθη», να ανταποκρίνεται δηλαδή στα αιτήματα χρηστών για διαγραφή ορισμένων δεδομένων από τα αποτελέσματα αναζήτησης, δεν έχει παγκόσμια ισχύ.

«Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει υποχρέωση, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, για έναν διαχειριστή μηχανής αναζήτησης που χορηγεί επιλογή de-referencing (αποαναφορά) ... να εκτελεί αυτήν την de-referencing σε όλες τις πλατφόρμες της μηχανής αναζήτησης», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ωστόσο, το ευρωπαϊκό δίκαιο απαιτεί ο διαχειριστής της μηχανής αναζήτησης να εφαρμόζει την de-referencing σε όλες τις πλατφόρμες της μηχανής αναζήτησης που αντιστοιχούν στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Προς μία νέα διαχείριση διανομής των μεταναστών που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο

Ένα πρώτο βήμα για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού αποτελεί η χθεσινή συνάντηση πέντε υπουργών εσωτερικών της ΕΕ στη Μάλτα. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα και Φινλανδία) συμφώνησαν επί ενός νέου συστήματος υποδοχής αιτούντων άσυλο που διασώζονται στη Μεσόγειο. Ανακοίνωσαν μία προκαταρκτική συμφωνία, μία «βάση συμφωνίας», όπως την αποκάλεσαν, ευελπιστώντας ότι αυτή θα λάβει τη στήριξη των υπολοίπων χωρών της ΕΕ. Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, η λύση προορίζεται να είναι προσωρινή και γεωγραφικά περιορισμένη, καθώς η συμφωνία αφορά μόνο τις αφίξεις σε Ιταλία και Μάλτα.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν και χαιρέτισε τη σημαντική αυτή συμφωνία, υπογράμμισε ότι «μία διαρθρωτική και μόνιμη λύση αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο». H εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ν. Μπερτό, χαρακτήρισε τη συμφωνία της Μάλτας «θετικό βήμα» για την κατανομή των μεταναστών που φτάνουν στην κεντρική Μεσόγειο και τόνισε ότι για την Επιτροπή προτεραιότητα έχει να βρεθούν «μακροχρόνιες λύσεις» στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Το εθνικό σχέδιο της Ελλάδας για την Ενέργεια και το Κλίμα παρουσίασε στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Τις δράσεις μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το αναθεωρημένο, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιέγραψε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς, «Για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, το ΕΣΕΚ θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα στηθεί η εθνική ενεργειακή πολιτική. Υπάρχει η πρόθεση να λάβουμε υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να προσθέσουμε νέες, φιλόδοξες πολιτικές, όπως άλλωστε τονίστηκε και από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Έχουμε ξεκινήσει νέα διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ. Όσον αφορά στις συστάσεις της πολιτικής, η κυβέρνηση αναθεωρεί τον στόχο για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα από 31% σε 35%. Για την ενεργειακή αποδοτικότητα, θα υιοθετήσουμε έναν πιο φιλόδοξο στόχο από αυτόν που υπάρχει στο παρόν ΕΣΕΚ .».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «θα υπάρξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση της μείωσης του μεριδίου του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αφορά πάνω από 4.000 άμεσα εργαζομένους και πολλαπλούς εξαρτώμενους. Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο, συνολικό πλάνο δράσης για αυτό το θέμα και είναι σημαντικό στην προσπάθεια αυτή να έχουμε τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών. Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει η απαραίτητη συμβολή με ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos