Κόσμος

25 Νοεμβρίου 2024 20:29

Γιανκί Μπατζίογλου - CHP: Η αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας στην περιοχή απειλείται

«Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για απόκτηση των Eurofighter και F16», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του CHP, προσθέτοντας ότι η αεροπορική δύναμη της Τουρκίας κινδυνεύει να αποδυναμωθεί.

Γιανκί Μπατζίογλου - CHP: Η αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας στην περιοχή απειλείται

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει πολυεπίπεδα εθνικά συστήματα αεράμυνας, ωστόσο σύμφωνα με το Forbes αν και τα συστήματα των δύο χωρών έχουν κοινά σημεία, είναι διαφορετικά και πως η Τουρκία ανέπτυξε το σύστημα χωρίς να εξαρτάται από ξένες πηγές, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρτια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Forbes οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με το Ισραήλ στις 14 Νοεμβρίου για την ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, αλλά «οι πρώτες πληροφορίες δεν δείχνουν εάν η Ελλάδα αναπτύσσει ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ή αν θέλει να αγοράσει υπάρχοντα Ισραηλινά συστήματα». Το περιοδικό ανέφερε ως παράδειγμα την είδηση ??ότι «η Ελλάδα θα μιμηθεί τον Σιδηρούν Θόλο του Ισραήλ και άλλα συστήματα».

«Η Τουρκία θα αναπτύξει πελυεπίπεδα συστήματα χωρίς σημαντική ξένη βοήθεια»

Σύμφωνα με το περιοδικό, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία πιθανότατα θα αναπτύξει πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας χωρίς σημαντική ξένη βοήθεια. Επίσης, η Τουρκία δεν έλαβε ποτέ τον πύραυλο Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βασιζόμενη αντ' αυτού σε εκσυγχρονισμένους πυραύλους MIM-23 Hawk. Είναι απίθανο να είναι και αυτά μέρος του ατσάλινου θόλου.

Η Τουρκια έχει κατασκευάσει σταθερά μια σειρά από εγχώρια συστήματα αεράμυνας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα υπάρχοντα τουρκικά συστήματα μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν ένα τρομερό πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας.

KAAN - Τουρκία - ΚΑΑΝ

Η Τουρκία διαθέτει συστήματα όπως το αντιαεροπορικό πυροβόλο Korkut για προστασία από απειλές σε χαμηλό υψόμετρο και το φορητό σύστημα αεράμυνας Sungur, το οποίο η Άγκυρα κατασκευάζει για να αντικαταστήσει τα αμερικανικά FIM-92 Stingers . Έχει το Hisar O 100 έναντι απειλών μεσαίου υψομέτρου. Για απειλές μεγαλύτερου υψομέτρου έχει το Siper, το οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να αναχαιτίσει με ακρίβεια στόχους έως και 100 χιλιόμετρα μακριά.

Η έκθεση του Forbes συνεχίζει: Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως το Ισραήλ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτύξει πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας, ο τουρκικός κατασκευαστής πυραύλων Rokestan υπέγραψε σύμβαση για την ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας για την Ινδονησία το 2022. Ωστόσο, λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για τους τύπους συστημάτων που θα παρέχει η Άγκυρα στην Τζακάρτα για αυτό το έργο.

Γιανκί Μπατζίογλου: Η αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας στην περιοχή απειλείται

Η αεροπορική δύναμη της Τουρκίας κινδυνεύει να αποδυναμωθεί τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής, δήλωσε ο ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για Πολιτικές Εθνικής Άμυνας Γιανκί Μπατζίογλου. Όπως είπε «πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για απόκτηση των Eurofighter και F16».

Σε δηλώσεις του στη εφημερίδα της αντιπολίτευσης Τζουμχουριέτ, ο Γιανκί Μπατζίογλου είπε ότι το Ισραήλ ανανεώνει τις αεροπορικές δυνάμεις του με την αγορά F-35 και F-15 και η Ελλάδα με τον εκσυγχρονισμό των F16V και Rafale προσπαθώντας να προσθέσει F-35 στο απόθεμά της. Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία είναι από την άλλη με τα νέας γενιάς Su-57 και Su-57. Αυξάνει την αεροπορική της ισχύ επενδύοντας σε 35 τζετ». «Μαζί με αυτές τις χώρες, η αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας στην περιοχή απειλείται και ο εκσυγχρονισμός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη. Η Τουρκία, η οποία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των S-400, αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με νέα αεροσκάφη και κιτ εκσυγχρονισμού», είπε ο Μπαγτζίογλου.

EUROFIGHTER

Ο Μπαγτζίογλου ανέφερε ότι εναλλακτικές λύσεις όπως η αγορά του Eurofighter Typhoon ήταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά η διαδικασία δεν μπορούσε να επιταχυνθεί για πολιτικούς λόγους. «Μεταξύ των τοπικών και εθνικών έργων, το μαχητικό αεροσκάφος Kaan και το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hurjet jet ξεχωρίζουν, αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνουν πλήρως λειτουργικά αυτά τα έργα. Ειδικότερα, το έργο Kaan MMU δεν θα πρέπει ποτέ να διακοπεί και θα πρέπει να διατεθούν πρόσθετοι πόροι εάν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, το θέμα της εγχώριας παραγωγής κινητήρων βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Δύο πόλεμοι συνεχίζονται ακόμη στο άμεσο περιβάλλον της Τουρκίας και υπάρχει ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου που θα μπορούσε να εμπλέξει ολόκληρη την περιοχή.

Είναι προφανές ότι χώρες χωρίς αεροπορική κυριαρχία είναι αβοήθητες απέναντι στον εχθρό. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία υστερεί σε σχέση με άλλα κράτη της περιοχής μας, όπου η αεροπορική απειλή είναι προτεραιότητα, όσον αφορά τον εξοπλισμό με πλατφόρμες και συστήματα κατάλληλα για τις απαιτήσεις της σύγχρονης αεροπορικής ισχύος.

Η διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα όσον αφορά τα Eurofighter και F16. Σε αυτό το περιβάλλον, οι αεροπορικές μας δυνάμεις έχουν μεγάλο καθήκον και ευθύνη να προστατεύσουν την εθνική μας κυριαρχία και συμφέροντα. Υπό αυτά τα περιβάλλοντα και συνθήκες, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν γρήγορα λύσεις στον εκσυγχρονισμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και των επειγουσών αναγκών», δήλωσε ο Μπαγτζίογλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Φαντάρος έχασε τη ζωή του στο 424 μετά από επέμβαση θυροειδούς

Επίδομα θέρμανσης: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Το πορτοκαλί παγκάκι μπροστά στο Δημαρχείο Αθηνών

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)