Οικονομία

21/01/2025 10:52 Τελευταία ενημέρωση : 21/01/2025 14:41

Τραμπ: Απολύσεις, δασμοί, φόροι στις πολυεθνικές, τηλεργασία και “πάγος” στην βοήθεια προς τρίτες χώρες

Μια σειρά από οικονομικά “χτυπήματα” περιλαμβάνονται στις πρώτες πρωτοβουλίες, υπογραφές διαταγμάτων και εξαγγελίες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Τραμπ: Απολύσεις, δασμοί, φόροι στις πολυεθνικές, τηλεργασία και “πάγος” στην βοήθεια προς τρίτες χώρες
-

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η ομάδα του βρίσκεται στη διαδικασία για να απολύσει περισσότερα από 1.000 πρόσωπα τα οποία είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ ανακοίνωσε τέσσερις απολύσεις στο πρώτο μετά την ορκωμοσία μήνυμά του που ανήρτησε στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Truth Social, μεταξύ των οποίων αυτές του διάσημου σεφ Χοσέ Αντρές και του απόστρατου στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ. 

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως απολύει τον Μίλεϊ, στον οποίο ο Μπάιντεν έδωσε χθες, Δευτέρα, προληπτικά χάρη, από το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικών Υποδομών. Ο Αντρές παύθηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο για τα Σπορ, τη Φυσική Κατάσταση και τη Διατροφή, ανέφερε ο Τραμπ στην καταχώρισή του στο Truth Social. 

«Το γραφείο του προεδρικού προσωπικού μου δραστηριοποιείται για να εντοπίσει και να απολύσει περισσότερα από χίλια πρόσωπα που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία δεν ευθυγραμμίζονται με το όραμά μας να κάνουμε πάλι σπουδαία την Αμερική», υποστήριξε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του. Εκτός από τον Χοσέ Αντρές και τον Μαρκ Μίλεϊ, παύονται επίσης ο Μπράιαν Χουκ από το Κέντρο Ουίλσον για τους Διεθνείς Μελετητές και η Κέισα Λανς Μπότομς από το Προεδρικό Συμβούλιο για τις Εξαγωγές.

«Θεωρήστε το παρόν ως επίσημη ανακοίνωση καθαίρεσης των τεσσάρων αυτών προσώπων και πολλές άλλες θα έρθουν σύντομα», αναφέρει στο μήνυμά του. Το κείμενο τελειώνει με τη λέξη «Απολύεστε!», την εμβληματική έκφραση του Ντόναλντ Τραμπ όταν παρουσίαζε την επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή ριάλιτι The Apprentice. 

Πολλοί αμερικανικοί κυβερνητικοί θεσμοί ετοιμάζονται για μεγάλες ανακατατάξεις μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, έπειτα από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ περί δραστικής μείωσης του προσωπικού του δημόσιου τομέα.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Δασμοί: Αύξηση 25% σε προϊόντα από Καναδά και Μεξικό

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Δευτέρα ότι λογαριάζει να προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον τελωνειακών δασμών 25% στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα από τους δυο γείτονές της, τον Καναδά και το Μεξικό, την 1η Φεβρουαρίου.

«Λογαριάζουμε (σημ: επιβολή επιπλέον δασμών) της τάξης του 25% στο Μεξικό και στον Καναδά επειδή αφήνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων (...) να μπαίνουν στις ΗΠΑ και πολλή φαιντανύλη επίσης», είπε ο 47ος αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας πως θέλει οι επιπλέον δασμοί να τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου.

AP - Τηλεργασία

Τέλος η τηλεργασία στο Δημόσιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Δευτέρα, μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του στην Ουάσιγκτον, εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η τηλεργασία των υπαλλήλων του ομοσπονδιακού κράτους. Το διάταγμα αυτό «επιβάλλει στους ομοσπονδιακούς δημόσιους λειτουργούς να επιστρέψουν στη δουλειά για πλήρη απασχόληση με άμεση ισχύ», ανέφερε αξιωματούχος στο μικρόφωνο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επέσειε το έγγραφο που υπέγραψε σε μεγάλη αίθουσα στην πρωτεύουσα μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του που γιόρταζαν την επάνοδό του στην εξουσία. 

«Οι επικεφαλής όλων των υπουργείων και υπηρεσιών (...) θα λάβουν, το συντομότερο δυνατόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστούν οι διατάξεις που διέπουν την τηλεργασία και θα απαιτήσουν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις που τους έχουν ανατεθεί για εργασία πλήρους απασχόλησης», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε λακωνική ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμη:

Μπορούν να κάνουν «εξαιρέσεις» αν θεωρούν πως είναι «αναγκαίες», πάντως το εκτελεστικό διάταγμα τίθεται σε εφαρμογή άμεσα «σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο», κατά το κείμενο. Ο πολυδισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εμπιστευτεί ρόλο συμβούλου της υπό σχηματισμό κυβέρνησής του, κρίνει πως η κατάργηση της τηλεργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ευπρόσδεκτο κύμα εθελουσίας εξόδου» στις τάξεις της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης που θεωρεί υπερβολικά αργοκίνητη και δαπανηρή.

Τραμπ - υπογραφή - διάταγμα

Αναστολή της αμερικανικής αναπτυξιακής βοήθειας στο εξωτερικό

Ο Ρεπουμπλικάνος νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την Δευτέρα την αναστολή για ενενήντα ημέρες της αμερικανικής αναπτυξιακής βοήθειας στο εξωτερικό, που θέλει να επανεξεταστεί ώστε να κριθεί αν ευθυγραμμίζεται με την εξωτερική πολιτική του κι αν είναι αποτελεσματική, κατ’ αυτόν. «Όλα τα υπουργεία και οι επικεφαλής υπηρεσιών που ευθύνονται για τα προγράμματα διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας των ΗΠΑ» εντέλλονται «να παύσουν αμέσως» την ανάληψη νέων υποχρεώσεων και αποφάσεις για εκταμίευση ποσών, αναφέρει προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρεπουμπλικάνος μερικές ώρες αφού άρχισε η δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι σαφές ως αυτό το στάδιο ποια προγράμματα, ποιες χώρες, ποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ποιους διεθνείς οργανισμούς μπορεί να πλήξει η απόφαση αυτή. Παραμένει εξάλλου άγνωστο αν και ποια προγράμματα ενδέχεται να κοπούν, με δεδομένο πως ο προϋπολογισμός του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνεται από το Κογκρέσο.

Το εκτελεστικό διάταγμα θυμίζει την προσέγγιση του κ. Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021), όταν επιδίωξε τη μείωση σχεδόν κατά το ένα τρίτο των προϋπολογισμών της αμερικανικής διπλωματίας και της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, ιδίως της χρηματοδότησης σε υπηρεσίες του ΟΗΕ και ειρηνευτικές αποστολές. Ωστόσο τα σχέδιά του είχαν συναντήσει τότε αντίσταση στο Κογκρέσο. 

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμαρτυρηθεί πως η χώρα του είναι αυτή που δίνει την περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια από κάθε άλλη, μολαταύτα «ελάχιστοι προσφέρουν οτιδήποτε σε εμάς». Πρόσθεσε τότε πως είχε σκοπό στο εξής να δίνεται βοήθεια μόνο σε όσους «μας σέβονται» και «ειλικρινά, είναι φίλοι μας». 

Τραμπ - υπογραφή - διάταγμα

Απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις πολυεθνικές

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Δευτέρα πως η συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις πολυεθνικές, που είχε κλειστεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), «δεν έχει καμιά ισχύ ούτε επίπτωση» στις ΗΠΑ, στην πράξη αποσύροντας τη χώρα του από αυτό το διεθνές σύμφωνο-ορόσημο του 2021 που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν με σχεδόν 140 χώρες.

Με προεδρικό υπόμνημά του μερικές ώρες αφού ανέλαβε την εξουσία, διέταξε επίσης το υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάσει επιλογές για «μέτρα προστασίας» έναντι χωρών που έχουν θεσπίσει —ή είναι πιθανό να θεσπίσουν— φορολογικούς κανόνες που πλήττουν δυσανάλογα τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία και άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές. Όμως το αμερικανικό Κογκρέσο ουδέποτε ενέκρινε τα μέτρα που απαιτούνταν για να γίνει μέρος της εθνικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ. Στη χώρα αυτή ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής είναι χονδρικά 10%, επίπεδο που είχε οριστεί με το ιστορικό πακέτο μείωσης της φορολογίας που πέρασε το 2017 με την έγκριση των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, χώρες που έχουν υιοθετήσει τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% ενδέχεται να είναι σε θέση να εισπράττουν «συμπληρωματικό» φόρο από αμερικανικές εταιρείες που αποδίδουν φόρους με χαμηλότερους συντελεστές. Στο μνημόνιο του Ντόναλντ Τραμπ αυτές οι ενέργειες χαρακτηρίζονται «αντίποινα». 

Διαβάστε ακόμη:

«Εξαιτίας της παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας και άλλων ξένων φορολογικών πρακτικών που δημιουργούν διακρίσεις, αμερικανικές εταιρείες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με διεθνή φορολογικά καθεστώτα αντιποίνων αν οι ΗΠΑ δεν συμμορφωθούν με τους στόχους ξένων στόχων φορολογικής πολιτικής», κατά το κείμενο.  Το προεδρικό υπόμνημα σκοπό έχει να «ανακτηθεί» η «εθνική κυριαρχία και η οικονομική ανταγωνιστικότητα» των ΗΠΑ, καθώς «διευκρινίζει» πως η διεθνής συμφωνία «δεν έχει ισχύ ούτε επίπτωση» στη χώρα, επιμένει.

Έπειτα από πολυετές αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη φορολογία στις πολυεθνικές εταιρείες στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, που είχαν σκοπό να τερματιστούν οι ανταγωνιστικές μειώσεις συντελεστών, η πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η Τζάνετ Γέλεν, δέχθηκε αυτή τη συμφωνία τον Οκτώβριο του 2021.

Ο Σκοτ Μπεσέντ, τον οποίο έχει ονομάσει υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του ο κ. Τραμπ —ο διορισμός υπόκειται σε έγκριση της Γερουσίας—, έχει δηλώσει πως η εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στις πολυεθνικές εταιρίες θα ήταν «σοβαρό λάθος». Μέρος της διαπραγμάτευσης στον ΟΟΣΑ αφορούσε να γίνει νέα ρύθμιση για να μοιράζονται τα φορολογικά έσοδα με χώρες όπου πωλούνται τα προϊόντα τους. Αυτό είχε σκοπό να φορολογούνται πιο δίκαια εταιρείες όπως η Meta (Facebook) και η Apple. Όμως οι συνομιλίες για τον λεγόμενο «πρώτο πυλώνα» δεν έχουν καταλήξει πουθενά και, χωρίς συμμετοχή των ΗΠΑ, χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Τουρκία ενδέχεται να αποφασίσουν να επαναφέρουν σε ισχύ τους δικούς τους φόρους ψηφιακών υπηρεσιών, κάτι που θα πυροδοτούσε αντίποινα από την Ουάσιγκτον.


Ειδήσεις σήμερα:

Αστυνομικός Βουλής: Το υλικό παιδικής πορνογραφίας και η μήνυση στη σύζυγο (βίντεο)

Παναθηναϊκός - Γιούρτσεβεν: Εκτός αγωνιστικής δράσης μετά τον τραυματισμό του 

Γαλλία: Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)