Κλίμα

Σήμερα 14:15 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 15:33

Σεισμοί στην Σαντορίνη: Νέα έκτακτα μέτρα - Τι λένε οι ειδικοί για τις εκατοντάδες δονήσεις

Κλειστά τα σχολεία σε 4 νησιά την Δευτέρα. Προτροπές και συστάσεις στους κατοίκους ακόμη και για εκδήλωση τσουνάμι. Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Βασίλη Κικίλια το μεσημέρι της Κυριακής.

Σεισμοί στην Σαντορίνη: Νέα έκτακτα μέτρα - Τι λένε οι ειδικοί για τις εκατοντάδες δονήσεις

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από την Πολιτική Προστασία, αναφέρονται τα εξής:

"Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Μάλιστα, ανακοινώθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, σήμερα στις 19:00, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

  1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
  2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
  3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
  4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
  1. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
  2. Οι πολίτες θα πρέπει:
  • να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνηση.

Τσελέντης: Κίνδυνος για τσουνάμι

Να μην υπάρξει πανικός, αλλά να παραμείνουν σε εγρήγορση οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των πέριξ νησιών, παρατηρώντας όχι μόνο την πυκνή και έντονη σεισμική δραστηριότητα, αλλά και την στάθμη των υδάτων, καλεί όσους βρίσκονται στην περιοχή ο Άκης Τσελέντης, τονίζοντας ότι σε περίπτωση -ο μη γένοιτο- μεγάλης ισχύος σεισμού στην περιοχή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι που μπορεί να δημιουργηθεί.

Οι εκτιμήσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Δρ. Σεισμολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που είπε τα εξής:

  • Πραγματι παρατηρούμε αύξηση των μεγεθων τους και μια μετατοπιση των επικέντρων που σημαίνει ότι το μέγεθος το μηκου του ρηγματος εχει μεγαλωσει. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και γι αυτό η χθεσινή σύσκεψη  ηταν ορθη και επρεπε να γινει προκειμενου να προστεθούν τα μετρα της αντισεισμικης προστασιας.
  • Εξελίσσεται παρα πολυ γρηγορα το φαινόμενο, με πάρα πολλούς σεισμούς και γι αυτό θα πρέπει να γίνει μια επανεκτίμηση. Όλα τα ενδεχόμενα ειναι ανοιχτά. Δεν μπορούμε να εχουμε άποια πληρη εικόνα μέχρι στιγμης. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
  • Οι σεισμοί ειναι τεκτονικοί. Προς το παρόν δεν εχουμε ενδείξεις ότι έχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών. Αρα δεν εχουμε ενδείξεις ότι γίνονται διεργασίες γύρω από αυτό. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα πρέπει να προλαμβάνονται, κάτι που δεν έκανε το Υπουργείο.
  • Νομίζω ότι θα πρέπει να ξαναδουμε το θέμα αλλά και την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Για να υπάρξει τσουνάμι, θα πρέπει να γίνει σεισμός τουλάχιστον 6 Ρίχτερ. Αν κάτι τέτοιο γίνει θα πρέπει αυτόματα οι κάτοικοι, χωρίς να περιμένουν 

Το ιστορικό των σημερινών σεισμών

Σεισμός 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 09:22 το πρωί της Κυριακής στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού.

Το εστιακό βάθος του σεισμού μετρήθηκε στα 15,2 χιλιόμετρα.

Ηταν η ισχυρότερη από τις συνολικά 10 δονήσεις που καταγράφηκαν μέσα στην τελευταία ώρα πριν από τα 4,5 Ρίχτερ, τα μεγέθη των οποίων ήταν από 2,9 μέχρι 4,1 Ρίχτερ.

Μία ώρα μετά τα 4,5 Ρίχτερ, είχαν κταγραφεί ακόμη δύο σεισμοί, εντάσεως 2,8 και 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ακόμη μία σεισμική δόνηση που ξεπερνάει σε μέγεθος τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στις 13:04 και το μέγεθός της ήταν 4,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 24 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Περισσότεροι από 200 σεισμοί έιχαν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, με επίκεντρο στην ευρύτερη περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης, εγείροντας ανησυχία λόγω της παράλληλης παρατηρούμενης ήπιας δραστηριότητας του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Σεισμογράφοι

Σε κοινή ανακοίνωση των Ανδρέα Πουλά, Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Μιχάλη Χάλαρη, Γραμματέα Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αναφέρονται τα εξής:

«Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και διορατικότητα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ωστόσο, το γεγονός ότι παρατηρούνται συνεχείς ασθενείς σεισμικές δονήσεις, ειδικά ΒΑ της Σαντορίνης, υπογραμμίζει την ανάγκη για ουσιαστική ετοιμότητα και πρόληψη από την Πολιτεία. Το κράτος οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή και να μην αιφνιδιάζεται από φυσικά φαινόμενα. Καλούμε την κυβέρνηση:

  • Να ενισχύσει τη διαρκή παρακολούθηση των ηφαιστειακών κέντρων με σύγχρονες τεχνολογίες και ωκεανογραφικές αποστολές για την πλήρη χαρτογράφηση των γεωκινδύνων στον υποθαλάσσιο χώρο του Κολούμπου.
  • Να ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα τους πολίτες της Σαντορίνης και των υπόλοιπων πιθανώς εμπλεκόμενων νησιών, ώστε να γνωρίζουν τις ενδεδειγμένες ενέργειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Να εφαρμόσει ένα σαφές σχέδιο πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων, ώστε να μην αφήσει περιθώριο για σύγχυση ή ανεπαρκή αντίδραση.

Ενημέρωση – Πρόληψη – Ετοιμότητα: Αυτές είναι οι τρεις προτεραιότητες που απαιτούμε από την Πολιτεία».


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοποίηση 3χρονου: Εγκεφαλικά νεκρός ο Άγγελος - Δεν ανταποκρίθηκε στα τεστ

Σεισμοί στην Σαντορίνη - Παπαδόπουλος: Μεγάλωσε το μήκος του ρήγματος, αυξήθηκε ο σεισμικός κίνδυνος

Σαντορίνη: 10 σεισμοί έως 4,5 Ρίχτερ σε 1 ώρα - Κλειστά σχολεία την Δευτέρα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)