Υγεία

23 Δεκεμβρίου 2015 23:49

“Sarissa”: το ελληνικό νυστέρι που κάνει αυτομάτως βιοψία στους όγκους

Πρωτοπορία από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, που εξοπλίζει τους χειρουργούς με έναν πολύτιμο βοηθό, ο οποίος αλλάζει τις επεμβάσεις σε ασθενείς με όγκους.

“Sarissa”: το ελληνικό νυστέρι που κάνει αυτομάτως βιοψία στους όγκους
-

Το «GV/GA Sarissa-Lancet» είναι ένα πρωτοποριακής τεχνολογίας νυστέρι με ελληνική «σφραγίδα», καθώς αποτελεί προϊόν δεκαετούς έρευνας των επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. 

Το αποκαλούμενο …υπέρ-νυστέρι «Sarissa», βοηθάει τον χειρουργό να διακρίνει, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εάν ο όγκος έχει αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου και ιδιαίτερα, εάν ο όγκος αυτός είναι καλοήθης ή κακοήθης.

Η σπουδαιότητα της εκπληκτικής αυτής καινοτομίας έγκειται στο γεγονός ότι αφαιρεί ολόκληρο τον όγκο, πράγμα που επιτρέπει την καλύτερη πρόγνωση της πορείας του ασθενή, καθώς όπως εξηγούν οι ειδικοί, «όλες οι μελέτες τονίζουν ότι ασθενείς, στους οποίους έγινε πλήρης εξαίρεση του όγκου, έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, συγκριτικά με ασθενείς στους οποίους η αφαίρεση ήταν μερική»

Καθοριστική για την εξέλιξη της έρευνας και της τεχνολογίας με την οποία «οχυρώθηκε» το νυστέρι, ήταν η ανάπτυξη του «Ioannina Protocol», το οποίο ενημερώνει τους χειρουργούς, εντός 6 λεπτών από τη λήψη δείγματος, εάν ο όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα αν η αφαίρεση του όγκου έγινε μέσα σε «υγιή όρια».

Επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που ανέπτυξε το «Sarissa», ήταν ο Δρ.  Βιοχημείας Γιώργος Βαρθολομάτος και ο Νευροχειρουργός  Γιώργος Αλεξίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, ως τώρα δεν υπάρχουν επαρκή κριτήρια για την σαφή διάκριση των καλοηθών από τους κακοήθεις όγκους, καθώς δεν είναι εφικτή η λήψη πολλαπλών βιοψιών κατά τη διάρκεια της εγχείρησης. Οι υπάρχουσες τεχνικές είτε είναι πολύ ακριβές είτε έχουν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, ενώ αντίθετα, όπως σημειώνει, η μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες επιστήμονες, επιτρέπει στον χειρουργό, εκτός των άλλων, να μειώσει την διάρκεια του χειρουργείου, ωφελώντας έτσι, περισσότερο τον ασθενή.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαρθολομάτος, το «Sarissa» είναι αποτέλεσμα βασικής και κλινικής έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και έχουν τύχει ευρείας αποδοχής.

Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις, το οποίο εργάζεται πάνω στο ίδιο ερευνητικό αντικείμενο, έσπευσε να συγχαρεί την ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέροντας ότι «η ελληνική ομάδα έχει κάνει πρωτοποριακή δουλειά πάνω στην ανάλυση του κυτταρικού κύκλου, χρησιμοποιώντας Κυτταρομετρία Ροής στην εκτίμηση των ορίων των όγκων στη χειρουργική».

Η ονομασία «Sarissa» αποτελεί «φόρο τιμής» στο αρχαίο μακεδονικό δόρυ, την σάρισα, επισημαίνουν οι δύο επιστήμονες, που ελπίζουν να έχει παρόμοια αποτελέσματα, «αυτήν την φορά, επ΄ αγαθώ», όπως λένε χαρακτηριστικά.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos