Γενικά

24 Νοεμβρίου 2014 10:28

Google Doodle: Η 150η επέτειος από τη γέννηση του Ανρί ντε Τουλούζ – Λωτρέκ

Η Google τιμά στο σημερινό της doodle τα 150 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου μεγάλου- «μικρού» ζωγράφου.

-

Ο Ανρί ντε Τουλούζ – Λωτρέκ γεννήθηκε στην Γαλλία στις 24 Νοεμβρίου του 1864 και αφιερώθηκε στην τέχνη του, συνδέοντας το όνομά του με το Μουλέν Ρουζ και τις αφίσες που τον έκαναν διάσημο στη χώρα του και τον κόσμο.

Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, σήμερα η Google τιμά τον ζωγράφο, που ήταν παγιδευμένος σε ένα μικρό σώμα.

Τα πόδια του Λωτρέκ ήταν κοντά, δυσανάλογα με το σώμα του, κάτι που αποδόθηκε στο ότι οι γονείς του ήταν πρώτα ξαδέλφια. Ο Ανρί σε ηλικία 13 ετών έσπασε το δεξί του μηριαίο οστό και ένα χρόνιο αργότερα το αριστερό. Τα κατάγματά του δεν επουλώθηκαν ποτέ σωστά. Εν συνεχεία τα πόδια του σταμάτησαν να αναπτύσσονται, σε αντίθεση με τον κορμό του που συνέχισε να αναπτύσσεται κανονικά.

Οι σύγχρονοι γιατροί αποδίδουν την πάθησή του σε άγνωστη γενετική διαταραχή, την οποία συχνά συνδέουν με την pycnodysostosis (που έγινε γνωστή ως σύνδρομο Τουλούζ Λωτρέκ), με μια διαταραχή όπως η αχονδροπλασία ή η ατελής οστεογένεση.

Κι ενώ το σώμα του μεγάλωνε δυσανάλογα, ο εσωτερικός του κόσμος γινόταν πλουσιότερος. Ο Λωτρέκ δεν μπορούσε να συμμετέχει σε άλλες εκδηλώσεις κι έτσι στράφηκε στην τέχνη.

Το όνομά του συνδέθηκε με το Μουλέν Ρουζ, την Μονμάρτη (όπου διατηρούσε το εργαστήριό του), την «Μπελ Επόκ» και την έκλυτη ζωή του Παρισίου. Ο μικροκαμωμένος καλλιτέχνης έζησε στο έπακρο τη νυχτερινή ζωή της γαλλικής πρωτεύουσας, γοητευμένος από τις γυναίκες, το αλκοόλ και φυσικά την Τέχνη.

Ανήγαγε την αφίσα σε τέχνη, σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να δει τα έργα του τυπωμένα σε όλον τον κόσμο, πάνω σε ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί, από μπλούζες, κούπες και πάσης φύσεως τουριστική ατραξιόν, ενώ συχνά αποτελεί και το σουβενίρ των ταξιδιωτών από την Πόλη του Φωτός.

Ακόμα κι αν μαζί με τους φίλους του Σεζάν και Βαν Γκονγκ θεωρούνται από τους σημαντικότερους εκφραστές της μετ –ιμπρεσιονιστικής εποχής, εκείνος είχε κάνει τα καμπαρέ σπίτια του. Εκεί καταστρεφόταν από το ποτό, εκεί έβρισκε και την πηγή της έμπνευσής του: τις χορεύτριές του.

Χτυπημένος από τη σύφιλη και τον αλκοολισμό, πέρασε το τελευταίο μέρος της γεμάτης ζωής του σε σανατόριο, μέχρι την ηλικία των 37 ετών που πέθανε.

Μετά το θάνατό του η μητέρα του χρηματοδότησε τη δημιουργία μουσείου στη γενέτειρά του, την πόλη Αλμπί, στο οποίο βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή του έργου του.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos