Τεχνολογία
Σεισμοί - Σαντορίνη: Η πρώτη δόνηση 5 Ρίχτερ στις Κυκλάδες
Η αύξηση των μεγεθών των σεισμών που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων και τον προβληματισμό των ειδικών για την εξέλιξη του φαινομένου.
Άκουσε το άρθρο
Ο πρώτος σεισμός με μέγεθος 5 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες καταγράφηκε στις 15:04 το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.
Το επίκεντρο του εντοπίστηκε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Η αύξηση των μεγεθών των σεισμών που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων και τον προβληματισμό των ειδικών για την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή καταγράφηκε στις 04:46 το πρωι της Τρίτης πάλι στην Αρκεσίνη της Αμοργού και ειχε μεγεθος 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
ΕΚΠΑ: Από τον Ιούνιο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου πάνω από 2.500 σεισμοί, πάνω από 1.200 μέσα σε τρεις ημέρες
Τη σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη παρακολουθεί το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, που αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι από τον Ιούνιο του 2024 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2025, εκδηλώθηκαν πάνω από 2.500 σεισμοί, ενώ οι 1.200 εκδηλώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες.
Παράλληλα, από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 4η Φεβρουαρίου στις 09:00 εκδηλώθηκαν 43 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο των 4 Ρίχτερ.
Ο Μανώλης Σκορδίλης καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Το Πρωινό” σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη.
«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχουμε μια εικόνα σμηνοσειράς, αυτό δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο. Όταν μιλάμε για σμηνοσειρά εννοούμε μια ομάδα σεισμών που βρίσκεται συγκεντρωμένοι σε χρόνο και σε χώρο, χωρίς όμως κάποιος σεισμός να είναι μεγαλύτερος από τον άλλον» ανέφερε αρχικά.
Επιπλέον σχετικά με το ρήγμα το οποίο βρίσκεται βόρεια του νησιού της Σαντορίνης είπε ότι «αν θεωρήσουμε ένα τέτοιο σεισμικό ρήγμα τότε το μέγεθος του σεισμού μπορεί να φτάσει πάνω από 6 ρίχτερ»
«Για να βγει ενέργεια σεισμού 6 ρίχτερ απαιτούνται 33 σεισμοί μεγέθους 5» είπε χαρακτηριστικά.
Δίνοντας ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε την ενέργεια των σεισμών ο καθηγητής είπε ότι «αν πάρουμε τα μεγέθη των σεισμών που έχουν γίνει, τα αναγάγουμε σε ενέργεια, βγάλουμε συσωρευτική ενέργεια και δούμε σε τι μέγεθος αντιστοιχεί θα βγάλουμε ένα μέγεθος 5,6. Δηλαδή όλοι αυτοί οι σεισμοί είναι σαν να έγινε ένας σεισμός 5,6».
Επίσης τόνισε ότι »είναι πολύ νωρίς για να μπορέσει η περιοχή από το 1956 να ξαναδώσει ενέργεια για ένα μεγάλο σεισμό».
Καραστάθης: Η σεισμική ακολουθία εντείνεται, δεν αποκλιμακώνεται
Ο Βασίλης Καραστάθης, Αν. Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, για τους εκατοντάδες σεισμούς των τελευταίων ημερών στις Κυκλάδες, με πιο πρόσφατες ισχυρότερες δονήσεις αυτές των 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα και 4,8 Ρίχτερ λίγο μετά τις 08:00 της Τρίτης.
Ο κ. Καραστάθης επεσήμανε ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της, αναφέροντας ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 300 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 Ρίχτερ και 48 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.
«Θα θέλαμε να δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση, δηλαδή να πέσει η συχνότητα των σεισμών ανά ημέρα, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται άμεσα», είπε ο κ. Καραστάθης, συμπληρώνοντας «μην έχει δεδομένο ο κόσμος ότι η κατάσταση οδηγεί σε μεγαλύτερο σεισμό, μπορεί να ακολουθήσει την διαδρομή μιας σμηνοσειράς όπως την λέμε και να έχουμε πολλούς σεισμούς ανάλογου μεγέθους».
«Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε έναν σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, ως εκ τούτου λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα που ο κόσμος στα νησιά τα θέλει, διότι αισθάνεται ασφάλεια, από επικοινωνία που έχω και εγώ», συμπλήρωσε ο κ. Καραστάθης.
Ως προς το μήκος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί και το κατά πόσον επηρεάζει τις τυχόν αρνητικές εξελίξεις, ο Αν. Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε ότι «το ρήγμα υπάρχει, απλώς μπορεί να ενεργοποιούνται νέα κομμάτια του ρήγματος. Το τμήμα που ενεργοποιείται αυτή την στιγμή είναι μακριά από την Σαντορίνη και έτσι μειώνονται οι επιπτώσεις, προσέξτε όχι οι πιθανότητες, αλλά οι επιπτώσεις από έναν πιθανό μεγαλύτερο σεισμό»
Λέκκας: Θέλω έναν σεισμό 5,5 Ρίχτερ στο νησί για να...
«Προσωπικά θα ήθελα έναν σεισμό της τάξης των 5,2-5,3 Ρίχτερ, ακόμη και 5,5 Ρίχτερ που θα εκτονώσει το φαινόμενο πιο γρήγορα», δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Ως προς τις δονήσεις των τελευταίων ωρών, με μεγαλύτερες τα 4,8 και 4,9 Ρίχτερ που καταγράφηκαν τα ξημερώματα και στις 08:09 το πρωί, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «καθώς έχει μετατοπιστεί λίγο το επίκεντρο των σεισμών, προς την Αμοργό, ανησυχούμε λιγότερο για την Αμοργό από ότι για την Σαντορίνη», λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των δύο νησιών.
«Εκτίμηση όλων των επιστημόνων είναι ότι θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε για πόσο αυτό το φαινόμενο των πολλών δονήσεων» παρατήρησε ο Ευθύμης Λέκκας, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν μπορεί να υπάρξει σαφήνεια για το εάν έχει εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός.
Σε ότι αφορά την μαζική φυγή κατοίκων και επισκεπτών από την Σαντορίνη και άλλα νησιά, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε «Δεν βλέπω τον λόγο να φεύγει ο κόσμος απο την Σαντορίνη, αλλά σέβομαι τον ανθρώπινο φόβο».
Παπαζάχος: Πιθανός ένας ισχυρός σεισμός, τα ρήγματα εκεί “δίνουν” 6 Ρίχτερ και πάνω
Μιλώντας νωρίτερα στην ίδια εκπομπή, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για «φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου, γιατί δεν έχουμε ένα κύριο σεισμό, έχουμε μια ακολουθία από πολλούς σεισμούς».
Όπως εξήγησε, «έχει διάφορα ενεργά ρήγματα η περιοχή. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρο πιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί».
Προσέθεσε ότι «Υπάρχει μια πιθανότητα μέσα στην ακολουθία αυτή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Τα ρήγματα της περιοχής φιλοξενούν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερα. Μέχρι χθες δεν είχαμε σαφή εικόνα ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί».
«Θα διαρκέσει για πολλές εβδομάδες η ακολουθία αυτή. Θα έχουμε 2-3 δύσκολες εβδομάδες, σε δυσκολότερες περιπτώσεις θα πάμε και σε μεγαλύτερο διάστημα», επεσήμανε ο κ. Παπαζάχος.
Βόλος - Αγρότες: Πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης (εικόνες)
Βουλή - Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ ζητά Προανακριτική Επιτροπή για τον Τριαντόπουλο
Μητσοτάκης: Ο δρόμος ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας ανοίγει