Τεχνολογία

12/02/2025 18:25

Σαντορίνη - ΕΚΠΑ: Ο νέος σεισμός 5 Ρίχτερ και η “μετανάστευση” της σεισμικής δραστηριότητας

Χθες καταγράφηκαν περισσότεροι από 100 σεισμοί. Που εκδηλώνονται οι μεγαλύτεροι σεισμοί σύμφωνα την επιστημονική μελέτη του ΕΚΠΑ.

Σαντορίνη - ΕΚΠΑ: Ο νέος σεισμός 5 Ρίχτερ και η “μετανάστευση” της σεισμικής δραστηριότητας

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 15,300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13,200 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 13 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.2. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M?4.0 και 4 με Μ?4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8.

Σημειώνεται επίσης ότι νωρίς το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου (03:14:55 τοπική ώρα) εκδηλώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5.0 με χειρακτική λύση επικέντρου περίπου 5.5 km νοτιοδυτικά της νησίδας Ανύδρου. Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο

Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 10 Φεβρουαρίου (ML) και στις 11 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς επιστημονικής μελέτης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. Πλήθος εργαστηρίων και ερευνητικών ομάδων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εστιάζουν στη διερεύνηση του φαινομένου, συμβάλλοντας στην κατανόηση και την πρόβλεψή του. Επιπλέον, η Σχολή Επιστημών Υγείας και το Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής συνδράμουν στην ανάλυση και την αντιμετώπιση των κοινωνικών και ψυχολογικών συνεπειών που προκύπτουν από τη σεισμική δραστηριότητα.


Ειδήσεις σήμερα:

Πάιατ: Η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη

Αγρίνιο: Απανθρακώθηκε γυναίκα από φωτιά στο σπίτι της - Δεύτερη τραγωδία στην οικογένεια μέσα σε λίγους μήνες (εικόνες)

10ετες ομόλογο: Πενταπλάσιες οι προσφορές - Που “κλείδωσε” το επιτόκιο


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos