Γενικά

04 Φεβρουαρίου 2015 10:20

Αλλάζουν όλα στη φορολογία εισοδήματος

Η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ βάζοντας τέλος στον ΕΝΦΙΑ. Αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ.

-

Την τροποποίηση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος για τα φυσικά πρόσωπα, με ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής, σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ προωθεί τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ με μία δεύτερη προοδευτική κλίμακα η οποία θα αφορά μεγάλες καταθέσεις, ακίνητα, έργα τέχνης και επενδυτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινή, το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με δύο παιδιά σε 16.000 ευρώ και σε 19.000 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12.000 ευρώ με αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Βέβαια, η τελική κλίμακα θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση αφού υπολογισθεί επ’ ακριβώς το κόστος της νέας κλίμακας. Επίσης, οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές. Επίσης, σχεδιάζεται η θέσπιση φόρου επιδεκτικής κατανάλωσης, που θα αφορά σε σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.λπ.

Ειδικότερα το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπει ότι:

• Ολα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, φορολογούνται με την ίδια κλίμακα.

• Η φορολογική κλίμακα θα διαθέτει περισσότερα κλιμάκια προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας.

• Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

• Ενίσχυση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογίας, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και να μεταφερθεί το βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

• Το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα θα προσδιορίζεται κατ’ έτος, ως ποσοστό επί του, εκάστοτε, ορίου της φτώχειας. Αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα, 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

• Ποσοστό των δαπανών διαβίωσης των φορολογουμένων (που αναγνωρίζονται στη φορολογία φυσικών προσώπων) θα αφαιρείται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα (η αφαίρεση δαπανών από το εισόδημα ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα).

Επίσης, οι εκπτώσεις φόρου δεν γίνονται με τη χρησιμοποίηση σταθερών συντελεστών (είναι άδικο να αναγνωρίζεις την έκπτωση π.χ. του ενοικίου με σταθερό συντελεστή 20% και για εκείνον που έχει εισόδημα 15.000 ευρώ και για εκείνον που έχει εισόδημα 80.000 ευρώ). Η χρησιμοποίηση προοδευτικών, αντί σταθερών συντελεστών, θα αυξήσει εν γένει την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εξετάσει από μηδενική βάση το σύνολο των φοροαπαλλαγών, των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ. εκκλησιαστική περιουσία, εφοπλιστές, βουλευτές κ.λπ.).

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)

Τελευταία Videos